Panoramische gitaarliedjes met soms een orgeltje erbij

Mintzkov speelt op 31 mei in Ekko (Utrecht) en op 8 juni in Mezz (Breda)

cd gitaarliedjes

Mintzkov: 360° Bang!/ Munich

Het lijkt wel verdomd veel op dEUS, en het klinkt ook even verdomde goed. De Belgische band Mintzkov heeft op de tweede plaat afscheid genomen van het achtervoegsel Luna, pretentieuze albumtitels (hun debuut uit 2003 heette M for Means and L for Love), samples en computers. Op 360° maakt Mintzkov enkel nog gitaarliedjes, met hier en daar een orgeltje.

„Like paper cuts you took me by surprise”, raspt de stem van Philip Bosschaerts in Ruby Red. Even onverwacht en venijnig als snijdend papier kerft het nummer zich vast in je geheugen. Zodra bassiste Lies Lorquet als een Vlaamse Kim Deal het refrein komt binnenvallen, horen we het mooiste refrein in tijden.

Wat een zegen dat zij meer is gaan zingen en zo voor de broodnodige afwisseling zorgt bij Bosschaerts’ Barman-keel. In het aftelversje One Equals a Lot dartelen de twee om elkaar heen, in Return & Smile smelten ze perfect samen. Muzikaal klinkt Mintzkov vergeleken met dEUS gecontroleerder, zonder de jengelende gekte, maar met ambachtelijk gesmede melodie. En doordat het nummer 360° plotseling tot punkrocktempo mag demarreren, wordt zelfs het in de titel beloofde panorama waargemaakt.

Mintzkov speelt op 31 mei in Ekko (Utrecht) en op 8 juni in Mezz (Breda)