Op zoek naar de as van het beeld

Professionele tv-makers van Veronica leren amateurs de kunst van het filmen. De Filmschool denkt ook aan tv voor wijken en kerken.

Cursisten van de Veronica Filmschool bekijken het resultaat van een opdracht. Foto Luciana Caputo Veronica filmschool Publicatie in Nrc Handelsblad en Next tekst is van Olga Ditzhuijzen onderwijs film Caputo, Luciana

Het klinkt als een simpele opdracht: film de medecursist terwijl hij de deur opendoet en naar buiten loopt. Maar de deelnemers aan de eerste cursus ‘Camera 1’ van de nieuwe Veronica Filmschool weten na een ochtend theorieles wel beter. Er moeten veel beslissingen worden genomen. Welk camerastandpunt neem je in? Ga je dichtbij staan, of juist veraf? Inzoomen of close- up?

De chique Hilversumse villa van de Veronica Holding – onderdeel van de gelijknamige vereniging – vormt deze zaterdagmiddag het decor van drie minispeelfilmpjes. Als professionele filmploegen hebben drie groepjes van vier cursisten zich verspreid over het terrein. „Actie!”, klinkt het. „Cut!”

Deelnemer Marcel Rijpstra (48) staat zichtbaar te genieten van zijn kersverse rol als filmproducent. „Ik dacht dat ik vrij veel wist als fervent filmamateur, maar ik heb nu al zo veel bijgeleerd.” Rijpstra heeft zich opgegeven voor de eendaagse cursus omdat hij een online reisbureau heeft en de site graag met bewegende beelden wil uitbreiden. „Ja, dat kun je ook uitbesteden, maar het lijkt mij veel leuker om het zelf te doen.” Na vandaag hoopt Rijpstra bijvoorbeeld filmpjes van vliegtuigen te maken, die het bestelformulier op zijn site kunnen illustreren. Met de armen over elkaar geeft hij aanwijzingen aan zijn medecursisten.

De opname lijkt eindeloos te duren, en dat voor één scène. Maar de filmpjes zien er veelbelovend uit: van verschillende perspectieven wordt zonder geluid het verhaal verteld van een man die uit de villa vlucht met een cursusmap. Inzoomen op voeten, grindpad en deurklink en een ‘totaalshot’ van de vluchtende man vormen details die het filmpje op een soap doen lijken. „Wat had je nog meer kunnen doen om aan te geven dat het gaat om het gestolen boek?”, vraagt docent Barend Maaskant. „Inzoomen op het boek”, oppert een deelnemer. IJverig noteert de rest van de klas deze tip.

De filmschool is een afgeleide van de succesvolle Veronica Radioschool, die in 2005 startte. Jaarlijks geven meer dan honderd radioamateurs zich op om kans te maken op een van de 24 cursusplaatsen die opleiden tot professioneel radiomaker bij een commercieel station. Er is wel een verschil in opzet met de filmschool, legt directeur Els Bovenlander uit. De radioschool is gratis en bestaat uit vijf intensieve weken ‘kamp’ door het jaar heen. De filmschool is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is en kost 220 euro voor een eendaagse cursus. Er zijn vier workshops: basiscursus cameratechniek, cameratechniek voor gevorderden, basiscursus montage en de gevorderdenvariant ervan. Het verschil met een ‘reguliere’ videocursus is dat Veronica kan bogen op een staf van professionele programmamakers, terwijl cursisten werken met hun zelf meegebrachte cameraatjes, veelal ter grootte van een handpalm.

Doel voor Veronica is getalenteerde amateurfilmers een kans te geven zich te ontwikkelen. Te zijner tijd wil de vereniging de cursus uitbreiden met een talentenklas en een filmcursus voor schrijvende journalisten. Voorlopig is het belangrijkste motief amateurs te professionaliseren. Want „leuk hoor, die filmpjes op YouTube, maar de kwaliteit is belabberd”, vindt Bovenlander.

Cursist Reinier Morees (21) is zo’n actieve filmpjes-uploader. Hij wil die er gelikter laten uitzien. „Ik had geen idee dat er zoiets bestond als ‘de as’ van het beeld”, vertelt Morees. De as bepaalt de loop- en kijkrichting waarin de acteurs spelen. „Anders heb je als kijker het gevoel dat er iets niet klopt”, verklaart docent Barend Maaskant.

Terwijl de cursisten in de tuin gieren van de lach om hun filmverhalen, vertelt directeur Bovenlander binnen over de toekomstplannen van de filmschool: „We praten met gemeentes over het geven van cursussen, bijvoorbeeld aan toekomstige makers van wijk-tv.” Volgens haar openen de digitale kanalen een wereld van mogelijkheden voor wijken, bedrijven of buurthuizen om eigen programma’s te maken en uit te zenden. Zo fantaseert ze over de voetbalvereniging die wedstrijden kan uitzenden, of kerktelevisie. „Dan kan een dominee op onze school leren hoe hij zijn kerkdienst kan filmen en uitzenden op zijn eigen kanaal.”

Informatie over Veronica’s Filmschool: filmschool.nl