nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs Expeditie Europa in Polen. De ‘culturele expeditie’ van Hans Beerekamp en Janine Prins is in Polen. Beerekamp verbaast zich: „Geen Nederlander zal het in zijn hoofd halen om de Poolse hoofdstad Warszawa te noemen, of de Slowaakse Pressburg. In het eerste geval gebruiken we de Duitse vorm, Warschau, in het laatste de vorm van de landstaal, Bratislava. Weinigen zullen het nog over Breslau of Krakau hebben, als ze Wroclaw of Krakow bedoelen. Waarom dan niet ook Warszawa?” www.nrc.nl/ee

Bono in Brussel. Jeroen van der Kris blogt over de EU in het Weblog Brussel. Gisteren was de Ierse popster en politiek activist Bono op bezoek. „Een van de leukere aspecten van het correspondentschap in Brussel: je kunt wekelijks beroemde mensen van dichtbij bekijken. Politici zijn natuurlijk in ruime mate voor handen. Maar regelmatig nodigen die politici ook andere beroemde mensen uit. Dat maakt hen misschien nog ietsje belangrijker. En het levert een fotomoment op. Dé plek daarvoor is de VIP-corner van het Berlaymontgebouw, het hoofdkwartier van de Europese Commissie.

„Vanavond was het dringen bij de VIP-corner. Voorzitter Barroso van de Europese Commissie ontving namelijk zanger Bono van U2. Die kwam praten over de armoede in Afrika, en wat Europese politici daar aan kunnen doen. Eerst begon Barroso te praten tegen het publiek van commissie-ambtenaren en journalisten. [...] Wat Bono daarna zei geef ik even onvertaald weer. Een rockzanger in het Nederlands, dat klinkt minder lekker. Over Barroso zei hij: „I like him very much. In spring he did some great stuff on climate change.”

www.nrc.nl/brussel

Expeditie Europa in Polen. De ‘culturele expeditie’ van Hans Beerekamp en Janine Prins is in Polen. Beerekamp verbaast zich: „Geen Nederlander zal het in zijn hoofd halen om de Poolse hoofdstad Warszawa te noemen, of de Slowaakse Pressburg. In het eerste geval gebruiken we de Duitse vorm, Warschau, in het laatste de vorm van de landstaal, Bratislava. Weinigen zullen het nog over Breslau of Krakau hebben, als ze Wroclaw of Krakow bedoelen. Waarom dan niet ook Warszawa?”

www.nrc.nl/ee