Nieuw! De bond voor beter beleggen

Het gebeurde bij het World Trade Center, gisteren in Rotterdam. Voor wie het niet gelooft: iedereen kan het nog eens terugzien bij Uitzending Gemist, YouTube en alle andere sites met archiefbeelden. Henk van der Kolk, voorzitter van de grootste vakbond in de marktsector, voert actie tegen Unilever. Hij ziet eruit als een bestuurder, en dat is hij ook. Keurig overhemd, net colbertje.

En wie is die man in dat knaloranje FNV-actiejasje met bijpassend T-shirt dat schreeuwt „Geen afbraak, maar afspraak”? Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), hoeder van de belangen van het kapitaal. Geen wonder dat ook de nieuwslezer van RTL wat in de war raakte. Hij sprak even van „tientallen Unilever-werkgevers” die demonstreerden.

De Vries haalde met zijn actie prompt de journaals. Laat dat maar aan hem over. De directeur van de VEB weet heel goed hoe je in het nieuws moet komen. In zijn nieuwe uitdossing had hij gisteren grote moeite om toegang te krijgen tot de aandeelhoudersvergadering van Unilever. Goal! Vorige maand werd hij bijna uit de zaal verwijderd bij de vergadering van ABN Amro. Weer een goal!

Al is het nog steeds niet de hoofdprijs waarop De Vries al zolang zijn zinnen heeft gezet. Over een verhitte vergadering van World Online zei hij onlangs: „Daar had ik me uit de zaal moeten laten verwijderen. Dat is me toen niet gelukt.”

De VEB schaarde zich gisteren aan de zijde van werknemers omdat zij de onvrede deelt over de top van Unilever. Volgens de bonden wordt er te veel gesneden en te weinig gebouwd bij het voedings- en wasmiddelenbedrijf. Het concern erkende eerder – na kritiek van beleggers – dat het te weinig investeerde. Hier lopen de belangen van beleggers en werknemers parallel, redeneerde De Vries gisteren.

Of zouden nog andere ambities een rol spelen? De Vries vertrekt in het najaar als directeur bij de VEB, mede omdat de vereniging meer de ANWB-kant op wil gaan: dienstverlening in plaats van barricades. De Vries is naar eigen zeggen meer een man van de harde actie.

Zeker is dat de vakbonden genoeg van hem kunnen leren. De VEB spande met succes een bliksemprocedure aan tegen de omstreden bliksemverkoop van ABN Amro’s LaSalle. ABN Amro werknemers met actieshirts werden bij de behandeling van de zaak aan de deur geweigerd.

De vakbonden schitterden bij de rechtszitting helemaal door afwezigheid. Goed, de werknemers waren er toen de rechter uitspraak deed. Maar dat was vijf dagen te laat.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester