`Metro` vol muffe liefdesperikelen

Het staat nergens in de credits of het promotiemateriaal, maar Metro is toch echt vrijwel een remake van de Billy Wilder-klassieker The Apartment (1960). Daarin wil verzekeringsklerk Jack Lemmon koste wat kost snel promotie maken. Zelfs al moet hij dan elke avond zijn appartement uit, de kou in, zodat zijn baas daar met zijn minnares kan afspreken. Als zij het aardige meisje dat de lift bedient blijkt te zijn, ontstaat er een dilemma. Wat is belangrijker: carrière of liefde?

In deze Bollywoodremake is de klerk een ICT-er geworden en de liftbediende werkzaam in de muziekindustrie, waar verder natuurlijk iedereen homo is. Verontrustender dan het nergens even netjes noemen van Wilder, is de ideologie van de film. Ondanks de modieuze hipheid van de liefdesperikelen van een groepje stadsbewoners is de moraal wel erg muf. Alleen de man mag overspel plegen, de vrouw moet haar geluk opofferen aan zijn welbevinden. Geen wonder dat de film vooral verkocht wordt op de naam van een van de hoofdrolspelers, Shilpa Shetty: de vrouw die in Engeland Big Brother Celebrity won en onlangs voor het oog van miljoenen gekust werd door Richard Gere. Tot schande van half India, waar ze niet zo gediend zijn van publieke uitingen van affectie. Liever stiekem in iemand anders appartement.

Metro. Regie: Anurag Basu. Met: Shilpa Shetty, Kay Kay Menon, Sharman Joshi. In: 4 bioscopen.