Mariko Mori

Mariko Mori Drie assistentes in witte uniformen begeleiden bezoekers naar de Wave UFO, pièce de réstistance van de overzichtsexpositie van Mariko Mori in het Groninger Musem. In deze met iriserende verf beschilderde, walvisvormige capsule van 12 meter kan men een reis door het bewustzijn maken. De assistentes plakken drie elektroden op het voorhoofd, waarna de trap van acrylglas kan worden betreden. Binnen worden de elektroden via een snoertje aangesloten op een computer die de hersengolven registreert en deze golven vertaalt in een kleurige computeranimatie. Na drie minuten volgt op de computeranimatie de korte projectie Connected World van Mori, met pastelkleurige cirkels en cel- en eivormen, begeleid door buitenaardse klanken van de componist Ken Ikeda. De kerngedachte van het kunstwerk is ‘verbondenheid’. Volgens Mariko Mori (Tokio, 1967) staan alle op levende wezens met elkaar in verbinding en hebben ze dezelfde lotsbestemming. Mori is een grote ster in de internationale kunstwereld. Zij studeerde in Tokio aan de mode-academie en vanaf 1988 aan het Chelsea College of Art in Londen. Ze woont afwisselend in New York en Tokio. Het jongste werk, Flatstone uit 2007, is het meest extreme werk. Mori rangschikte keramische stenen met amoebe-achtige vormen in een Stonehenge-achtige formatie om een krullerige kitschvaas. Mariko Mori tot 2 sept in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di-zo 11-17u. In juli en aug ook op ma 13-17 uur. Mariko Mori ‘Wave UFO’ A installation by Japanese artist Mariko Mori on show at the Arsenal as part of the 51st International Art Exhibition in Venice 08 June 2005. The Exhibition organized by Fondazione La Biennale di Venezia will open to the public next Sunday 12 June. AFP

Drie assistentes in witte uniformen begeleiden bezoekers naar de Wave UFO, pièce de réstistance van de overzichtsexpositie van Mariko Mori in het Groninger Musem. In deze met iriserende verf beschilderde, walvisvormige capsule van 12 meter kan men een reis door het bewustzijn maken. De assistentes plakken drie elektroden op het voorhoofd, waarna de trap van acrylglas kan worden betreden. Binnen worden de elektroden via een snoertje aangesloten op een computer die de hersengolven registreert en deze golven vertaalt in een kleurige computeranimatie. Na drie minuten volgt op de computeranimatie de korte projectie Connected World van Mori, met pastelkleurige cirkels en cel- en eivormen, begeleid door buitenaardse klanken van de componist Ken Ikeda. De kerngedachte van het kunstwerk is ‘verbondenheid’. Volgens Mariko Mori (Tokio, 1967) staan alle op levende wezens met elkaar in verbinding en hebben ze dezelfde lotsbestemming.

Mori is een grote ster in de internationale kunstwereld. Zij studeerde in Tokio aan de mode-academie en vanaf 1988 aan het Chelsea College of Art in Londen. Ze woont afwisselend in New York en Tokio. Het jongste werk, Flatstone uit 2007, is het meest extreme werk. Mori rangschikte keramische stenen met amoebe-achtige vormen in een Stonehenge-achtige formatie om een krullerige kitschvaas.

Mariko Mori tot 2 sept in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen. Di-zo 11-17u. In juli en aug ook op ma 13-17 uur.