Leider religieus rechts in VS overleden

Lynchburg. De conservatieve Amerikaanse dominee en prominente televisie-evangelist Jerry Falwell is gisteren in het ziekenhuis van Lynchburg overleden. De doodsoorzaak is niet bekend, maar volgens zijn arts had Falwell last van hartklachten. Hij is 73 jaar geworden. Falwell werd in de jaren tachtig, onder president Reagan, het boegbeeld van religieus rechts in Amerika. Hij richtte in 1979 de Moral Majority op, een conservatieve pressiegroep en religieuze reveilbeweging die de culturele revolutie van de jaren zestig wilde terugdraaien. Volgens Falwell heeft zijn organisatie miljoenen conservatieve kiezers geregistreerd en Reagan aan de macht geholpen. In 1983 werd hij door de Amerikaanse mediaorganisatie News & World Report verkozen tot een van de meest invloedrijke mensen in de VS.