Landis was vaker positief in Tour

Twee van de zeven B-stalen van de Amerikaan Floyd Landis uit de Tour de France van vorig jaar bevatten sporen van kunstmatig testosteron. Dat bevestigde een medewerkster van het Franse laboratorium Châtenay-Malabry gisteren in Malibu. Vorige maand zijn de B-stalen specifiek getest.

Op de tweede dag van de hoorzitting rond de dopingzaak van Landis, die mogelijk zijn Tourzege uit 2006 wordt ontnomen, vertelde de medewerkster de stalen te hebben gecontroleerd zonder de identiteit van de Amerikaan te kennen. Landis is achtmaal in juli gecontroleerd. Eenmaal, na afloop van de zeventiende etappe tijdens de Tour, werd in zijn urine een hoge dosis testosteron gevonden.

Een maand geleden zijn de zeven andere stalen – die eerder negatief waren getest – specifiek onderzocht op ‘exogeen’ testosteron. Bij die twee van die zeven werd het kunstmatige hormoon daadwerkelijk aangetroffen. De B-stalen werden op uitdrukkelijk verzoek van het Amerikaanse antidopingbureau USADA getest.

Landis werd vorig jaar na zijn positieve test voor twee jaar geschorst. Maar de voormalige kopman van de Phonak-ploeg ging in hoger beroep bij het USADA. Deze en volgende week wordt in het kader van dat beroep een hoorzitting gehouden bij het Noord-Amerikaanse hof van arbitrage. De getuigenis van de Franse laborante verliep niet zonder problemen. Haar uiteenzetting was technisch en kon door de dienstdoende tolk niet adequaat worden vertaald.

Aan het begin van de tweede dag werd bekend dat ook wielerlegende Eddy Merckx en oud-Tourwinnaar Greg LeMond naar Malibu bij Los Angeles zullen komen. Merckx fungeert als getuige à decharge. De vijfvoudige Tourwinnaar heeft altijd in de onschuld geloofd van Landis, die ploegmaat was van Eddys zoon Axel. LeMond is door het USADA als getuige naar voren geschoven. De Amerikaan beweerde eerder dat hij niet in de onschuld van Landis gelooft. Hij meent dat de coureur, zoals zoveel wielrenners, slachtoffer is van zijn omgeving.