Koele regisseur van ‘Open het dorp’

Theo Ordeman (75), die gisteren overleed, was regisseur van de grote tv-shows. Hoe groter ze waren, hoe liever het hem was.

Zijn vuurdoop kreeg Theo Ordeman in november 1962, kort nadat hij als tv-regisseur in dienst was getreden bij de AVRO. Hij had nog maar een paar kleine programma’s gemaakt toen zijn superieuren hem opdroegen Open het dorp te regisseren: de eerste grote inzamelingsactie van de Nederlandse televisie. De door Mies Bouwman gepresenteerde uitzending ging ruim 23 uur ononderbroken door – en meteen bewees regisseur Ordeman dat hij in staat was onder alle omstandigheden het hoofd koel te houden.

Theo Ordeman, die in 1955 als camera-assistent in de tv-studio’s in Hilversum was begonnen, specialiseerde zich als regisseur van de grote shows – van het jaarlijkse Grand Gala du Disque tot diverse edities van het Eurovisie Songfestival. Bovendien was hij als een van de weinigen opgewassen tegen de onverwachte wendingen waarin Willem Duys excelleerde in Voor de vuist weg, de eerste echte talkshow van de Nederlandse tv. Een draaiboek was er nauwelijks. Duys vergeleek het programma met een voetbalwedstrijd en zei tegen zijn regisseur: „Ik ben de bal en jij volgt die bal.”

Ook na zijn pensionering bleef routinier Ordeman een veelgevraagd tv-maker. Hij regisseerde onder meer de TV Show van Ivo Niehe en het onverwoestbare Te land, ter zee en in de lucht. Tot hij een paar jaar geleden ongeneeslijk ziek werd en alleen nog in een rolstoel buiten kwam. Veel van zijn programma’s behoren intussen tot de klassiekers uit de Nederlandse tv-geschiedenis.