ING kondigt einde van Postbank aan

De Postbank houdt op te bestaan. Eigenaar ING gaat zijn twee bankbedrijven in Nederland, ING Bank en Postbank, onderbrengen in één merk: ING. Dat heeft de bankverzekeraar vanochtend aangekondigd.

Het gecombineerde bedrijf, dat in 2009 zal ontstaan, heeft ruim acht miljoen klanten. De operatie kost de komende vijf jaar 2.500 van de 17.000 banen bij ING Bank en Postbank. ING-bestuurder Eli Leenaars verwacht dat het aantal gedwongen ontslagen tot een „absoluut minimum” kan worden beperkt. Een precies getal kon hij vanochtend niet noemen.

Hoewel de naam Postbank NV pas sinds 1986 bestaat, vindt het bedrijf zijn oorsprong in de negentiende eeuw. Het komt voort uit de staatsbedrijven Rijkspostspaarbank (1881) en de Postcheque- en Girodienst (1918). De overheid wilde spaarmogelijkheden voor alle lagen van de bevolking mogelijk maken en introduceerde een landelijk giraal betalingssysteem. In 1986 werden beide bedrijven geprivatiseerd en ze fuseerden tot Postbank. Vanaf 1991 maakt het bedrijf deel uit van de ING Groep.

Met het opheffen van de Postbank denkt ING aanzienlijk in de kosten te kunnen snijden. De kosten van de ombouwoperatie schat ING in op 890 miljoen euro. Vanaf 2011 zal de nieuwe combinatie 440 miljoen euro per jaar aan de winst toevoegen.

ING houdt door de samenvoeging rekening met een „heel beperkt verlies” van rekeninghouders. De Postbank heeft het imago van een eenvoudige, laagdrempelige bank, terwijl ING Bank aanzienlijk ‘hoger’ in de markt ligt. Bestuurslid Leenaars zegt dat Postbank-klanten behoefte hebben aan de kennis van ING Bank. „We willen het gemak van Postbank koppelen aan de complexere bankdiensten van ING Bank.”

ING meldde vanochtend een daling van de nettowinst in het eerste kwartaal van dit jaar tot 1,9 miljard euro. Dat is ruim 3 procent minder dan over de eerste drie maanden van vorig jaar. Het aandeel ING stond rond het middaguur 0,5 procent hoger dan het slot van gisteren.

Postbank:pagina 19