Groot-Brittannie

Sacred Oude manuscripten die het best bewaard zijn gebleven van islamitische, joodse en christelijke afkomst kunnen nu in Londen naast elkaar gezien worden. Zo stelt het British Library het oudste en meest complete Nieuwe Testament ten toon en een Arabische koran uit de eeuw van de profeet Mohammed. Er zijn manuscriptenillustraties en haarfijne kalligrafieën. Er is ook een gordijn uit de 19de eeuw dat over de ka’bah hing, het altaar in het midden van de pelgrimstocht naar Mekka. De tentoonstelling werpt een unieke en openbarende visie op hoe de drie godsdiensten elkaar en Europese cultuur beïnvloedden en hoe ze nog steeds overeenkomen. Er zijn ook lezingen en evenementen.

T/m 23 sept, Sacred: Discover What We Share, British Library, Pearson Gallery, Londen NW1, ma t/m vr 9u30-17u, zo 11-17u, 00441937 546546 & www.bl.uk/everyone

Energy and Emotion Rebecca de Mendonça is gefascineerd door de vorm en kracht van het menselijke lichaam en in het charisma van professionele dansers. Ze werkt met schetsen en foto’s die vakkundig worden omgezet in beelden vol leven, beweging en de sfeer van het moment. Er zijn dynamische en elegante portretten van het Engelse nationale ballet (met Andre Portasio) en van acteurs in West End shows zoals die van de Mary Poppins en Peter Pan-uitvoeringen in het Savoy theater. Subtiele schetsen tonen de uitvoering van Sleeping Beauty 2005.

T/m 31 mei, Energy and Emotion, Rebecca de Mendonça: Pastel Paintings and Drawings of Dance, ISTD Dance Studios, London EC2, 004420 7377 1577 & www.istd.org

En verder 18-20 mei, 1-3 en 8-10 juni: Arts Unwrapped, 40 studio’s openen met oa film, fotografie & beeldhouwwerken in Islington en Hackney, Clerkenwell en East End Deptford, zuid-Londen & Ladbroke Grove, 0044 7789 035181