Galerieselectie

Houcine Bouchiba Het levensverhaal van de Tunesische kunstenaar Houcine Bouchiba klinkt als een jongensboek. Ooit een bokskampioen die voor zijn geboorteland uitkwam op de Olympische Spelen, toen verhuisd naar Nederland, waar hij conciërge werd op het vermaarde kunstenaarsinstituut Ateliers ‘63. Nu is hij zelf gevierd kunstenaar en toont hij zijn nieuwste collages op de tentoonsteling Hatta Mouchka!, wat Arabisch is voor ‘geen probleem’.

Collages van Houcine Bouchiba. T/m 3 juni in De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Scott Neary De schilderijen en werken op papier van Scott Neary zijn de verbeelding van herinneringen uit zijn kindertijd, al dan niet gekleurd door het verstrijken van de tijd. Het zijn voorstellingen die een gevoel van nostalgie oproepen, onder meer door het ouderwetse uiterlijk van de meubelen en de truttigheid van de kleding. Maar het zijn ook verontrustende beelden: het kleine jongetje ziet er op de meeste werken nogal ongelukkig uit.

Schilderijen en tekeningen van Scott Neary. T/m 23 juni in Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

Simon Morley Kunstenaar Simon Morley liet zich voor zijn tentoonsteling Short History of Dutch Painting part II inspireren door de informatiebordjes die in musea naast de schilderijen hangen. Zijn eigen schilderijen vestigen de aandacht op de schoonheid van deze bordjes, en de verschillen in typografie. Tevens toont Morley zijn ‘signature paintings’: wandschilderingen die gebaseerd zijn op de handtekeningen van beroemde Nederlandse schilders.

Schilderijen van Simon Morley. T/m 26 mei in Metis_nl, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Maureen Bachaus Maureen Bachaus maak assemblages met spullen die ze vindt op rommelmarkten of langs de kant van de weg. De werken gaan vaak over mensen in lang vervlogen tijden. Gevonden verhalen zijn haar beelden, die soms herinneren aan de dadaïstische objecten van Hans Arp, Max Ernst, Paul Klee en Kurt Schwitters.

Objecten van Maureen Bachaus. T/m 30 juni in Galerie Wansink, Kapoenstraat 20, Maastricht. Wo t/m za 13-17u.

Aram Tanis De zwart-witfoto’s van Aram Tanis laten hoge gebouwen zien die vanuit een ongebruikelijk standpunt bekeken worden. Vaak zijn de foto’s genomen vanuit een vogelvluchtperspectief en benadrukken ze de architectuur. Zijn laatste serie, Ji Hyun Song, toont de stedelijke ruimte van Seoul, met zijn autowegen, parkeerplaatsen en hoogbouw. Tanis werd geboren in Korea, maar als jong kind geadopteerd door Nederlandse ouders. Hij bezocht Seoul pas enkele jaren geleden voor het eerst, en is sindsdien gefascineerd door het drukke leven daar.

Foto’s van Aram Tanis. 19 mei t/m 17 juni in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

En verder Schilderijen van Mariëlle Buitendijk t/m 3 juni in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165-C, A’dam; ontwerpen van Scholten & Baijings t/m 23 juni in Galerie Binnen, Keizersgracht 82, A’dam; schilderijen van Natasja Kensmil t/m 9 juni in Galerie Paul Andriesse, Withoedenveem 8, A’dam; installatie en grafiek van Rob Voerman t/m 30 juni in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, A’dam; foto’s van Erwin Olaf t/m 9 juni in Reflex New Art Gallery, Weteringschans 83, A’dam; schilderijen van Maurice Braspenning t/m 26 mei in Dubbeldee galerie, Gerard Doustraat 142-144, A’dam; beelden van Niek Kemps t/m 16 juni in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, A’dam; foto’s van Willem Diepraam t/m 1 juni HUP Photography Gallery, Tesselschadestraat 15, A’dam; tekeningen van Erzsébet Baerveldt t/m 27 mei in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; schilderijen Lara De Moor t/m 10 juni Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden; tekeningen, schilderijen & beelden van Marjolijn van den Assem t/m 27 mei galerie RAM, Blekerstraat 10, R’dam; sculpturen van Evert Rodewijk en collages van Bianca Runge t/m 26 mei in galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R’dam.