Frankrijk

Tijdgeest Terwijl de sfeer in Frankrijk door de verkiezingen nogal in de ban is van onzekerheden en het druk is in verband met toespraken over de Franse neergang, komt het Centre Pompidou met tegengif: een grote expositie ter gelegenheid van zijn 30ste verjaardag met hedendaagse kunst. Een buitengewone vlucht naar voren die de gemeenplaatsen over Parijs, ‘de lichtstad’, ‘de museumstad’ en uiteindelijk de ‘verkalkte stad’, tenietdoet. Op deze expositie kom je tot de conclusie dat men in Parijs, net als in Tokio en in Sjanghai, jong, dynamisch, futuristisch en vol esprit kunt zijn. Een hap frisse lucht. Airs de Paris heet dan ook de multidisciplinaire expositie met werk van 73 beeldende kunstenaars, architecten en designers rondom het thema van de stad en het stadsleven. De titel is een zinspeling op de laatste (1919) ‘ready made’ van Marcel Duchamp Air de Paris (zonder s!), een glazen flesje ironisch gevuld met Parijse lucht.

Airs de Paris t/m 15 aug dag beh di 11-21u, do -23u in het Centre Pompidou, Parijs, www.centrepompidou.fr

Kanker Inderdaad, het stuk L’arbre de joie van Louis-Michel Colla en David Khayat gaat over kanker. Maar ook over genezing en over hoop. Dus zou het jammer zijn het uitstekende stuk te vermijden. De zowel vermaarde als verschrikkelijke oncoloog, professor Lacombe, ‘onthaalt’ een nieuwe assistent. Al gauw komen de twee medici met elkaar in botsing naar aanleiding van een nieuw medicament met nog onbekende neveneffecten. Het aangrijpende stuk, dat is gebaseerd op zekere wetenschappelijke feiten, is ook humoristisch en is nooit sentimenteel.

T/m 26 mei Théâtre de la Gaîté-Montparnasse, Parijs, 0033-143206056.

En verder in Parijs Le nouveau réalisme t/m 2 jul Grand Palais www.rmn.fr; Marc Jolivet-comic symphonic/vivaldisimo Théâtre Comedia 0033-142382222.