Eddy Merckx bij arbitrage Landis

De arbitragezaak rond mogelijk dopinggebruik van Floyd Landis in Malibu heeft bijzondere getuigen.

Ook Eddy Merckx en Greg LeMond worden gehoord.

Wielrenner Floyd Landis luistert naar een getuige tijdens de arbitragezaak in Malibu. Foto AP Cyclist Floyd Landis listens to testimony from United States Anti-Doping Agency witness J. Thomas Brenna, Nutritional Sciences professor at Cornell University, during an arbitration hearing on the doping allegations against the 2006 Tour de France champion at Pepperdine University in Malibu, Calif., Monday, May 14, 2007. (AP Photo/Kevork Djansezian) Associated Press

Bij de hoorzitting in Malibu waar de van doping beschuldigde Amerikaanse wielrenner Floyd Landis zijn onschuld wil bewijzen, zullen twee oud-renners als getuigen optreden. De Belgische legende Eddy Merckx, als getuige á decharge, en de Amerikaanse drievoudig winnaar van de Tour de France Greg LeMond, die zal getuigen tegen zijn landgenoot. Nadat vorig jaar na de de Ronde van Frankrijk bekend was geworden dat Tourwinnaar Landis positief was bevonden, zei LeMond dat hij niet in de onschuld van de renner geloofde, en dat die vooral een slachtoffer is van het milieu. LeMond is ervan overtuigd dat een groot deel van het peloton doping gebruikt. Het is niet bekend wanneer Merckx en LeMond in Californië hun opwachting maken. De reeks zittingen duurt tot en met volgende week woensdag.

Landis begon maandag aan de langverwachte hoorzitting in het bijzijn van zijn echtgenote, een team advocaten en zijn ouders – mennonieten uit de buurt van Philadelphia die hun vertrouwde woonomgeving zelden verlaten. De renner die na de Tour door zijn (inmiddels opgeheven ploeg) Phonak werd ontslagen, droeg een gele stropdas, een verwijzing naar zijn gele trui uit de Tour. Opgelucht was hij dat zijn zaak – bijna tien maanden nadat bij een dopingcontrole in de Tour synthetische testosteron in zijn urine was aangetroffen – begonnen is. „Ik heb er alle vertrouwen in. We hebben een goed team en een uitzonderlijk dossier. Ik hoop dat ze [de leden van de arbitragecommissie] rechtvaardig zullen zijn. Ik zal mijn titel houden en weer gaan racen.”

De Amerikaan vindt in de rechtenfaculteit van de Pepperdine University in Malibu – een locatie die hij zelf heeft gekozen – USADA tegenover zich. Dit Amerikaanse anti-dopingbureau behandelt de affaire omdat Landis in beroep is gegaan tegen de uitslag van de positieve dopingtest. Normaal vinden zulke hoorzittingen achter gesloten deuren plaats, Landis ijverde met succes voor openheid.

Volgens Richard Young, advocaat namens USADA, is de zaak ondanks de grote publiciteit een routinekwestie. „Het is een zaak zoals we hier tientallen van hebben gehad.”

Zijn collega Maurice Suh, die Landis vertegenwoordigt, noemde de kwestie „een volslagen ramp”. Suh zal zich vooral richten op de fouten die mogelijk door het Franse dopinglab in Châtenay-Malabry, bij Parijs, zijn gemaakt. „Is dit wetenschap? Dit is beschamend. Nooit in de geschiedenis van de Tour de France is een winnaar beschuldigd van doping. Dit is een historische zaak die rechtvaardig moet worden afgedaan.”

Volgens Young zijn de uitkomsten van de testen in Frankrijk „overduidelijk” en „onafhankelijk” bevestigd. „Landis heeft gegokt dat hij bij een volgende test onschuldig zou blijken. Maar hij heeft de weddenschap verloren. Acht testen in totaal, achtmaal positief.” Maar, zo vroeg Suh aan de arbitragecommissie, „zou Floyd, wetende dat hij werd getest, testosteron nemen terwijl hij wist dat dit geen positief effect zou hebben?”

Het oordeel moet volgende week worden geveld door de drie leden tellende arbitragecommissie, ingesteld door het Noord-Amerikaanse hof van arbitrage. Eén lid, oud-worstelaar Christopher Campbell, is door het team van Landis benoemd, terwijl het Amerikaanse anti-dopingbureau Patrice Brunet aanwees. Beiden wezen samen de onafhankelijke Richard McLaren aan.

De eerste twee dagen hadden de verhoren een technisch karakter; specialisten op het gebied van hormonen en opsporing van verboden middelen, en werknemers van het Franse lab waar de dopingtesten zijn uitgevoerd werden aan de tand gevoeld.

Landis maakte een ontspannen indruk, evenals zijn moeder Arlene. „Wij geloven in zijn onschuld, dus spannend is dit voor ons niet.”