Duitsland

Architectonische visioenen„Wat een haat tegen het verleden”, schamperde onlangs een Berlijnse bobo over het ‘Hansaviertel’. Maar het losjes in het landschap gestrooide ensemble van flats heeft allang een betere reputatie. De wijk gaat nu door voor een architectonisch monument. Nergens anders in Berlijn werd Hans Scharouns naoorlogse idee van een menselijke en toch moderne stad zo consequent verwezenlijkt als hier. Nergens vind je gebouwen van grote architecten als Walter Gropius of Alvar Aalto zo dicht bij elkaar. Voor de makers van de tentoonstelling Die Stadt von morgen belichaamt de in 1957 voltooide wijk veel meer dan alleen maar architectuurgeschiedenis. De flats staan ook voor dromen en visioenen. Kunstenaars als Oliver Croy, Mark Dion en Martin Kaltwasser vergelijken de idealen van toen met de realiteit van nu.

T/m 15 juli. Akademie der Künste, Hanseatenweg 10. Wo-vr 15-20u, za 12-20u. Inl 0049-30-200570.

Daniel RichterDe ex-kraker Daniel Richter is nu een gearriveerde kunstenaar. Met donkere, nachtmerrie-achtige scenario’s avanceerde hij tot een ster van de nieuwe figuratieve schilderkunst. Op sommige doeken zien we monsters die van bloedige strooptochten terug lijken te komen; op andere houden geüniformeerde mannen bange mensen onder vuur. Intussen vermaakt de toeschouwer zich prima. Want Richters composities zijn spannend en zijn kleurenpalet is kakelbont. Dat Richter ooit abstract geschilderd heeft blijkt uit de ondergrond op veel van zijn schilderijen: die bestaat uit vlekken, lijnen en filigrane patronen.

T/m 5 aug Hamburger Kunsthalle, Glockengiesserwall. Di-zo 10-18u, do tot 21u. Inl 0049-4042 81 31200 en www.hamburger-kunsthalle.de.

En verderlaat werk van Picasso t/m 28 mei in K20, Düsseldorf: www.kunstsammlung.de