Drinkwater vervuild met E.colibacterie

In een pompstation van waterbedrijf PWN in Hoofddorp is gisteren de E.colibacterie in het drinkwater aangetroffen. Drinkwater moet vóór consumptie uit voorzorg twee minuten worden gekookt.

Dat advies geldt voor de inwoners van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen (landelijk gebied), Bennebroek, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Uithoorn en Zandvoort. Deze gemeenten krijgen hun water via het bewuste pompstation. Volgens een woordvoerster van het PWN treft de maatregel 170.000 huishoudens met 380.000 mensen.

Het PWN onderzoekt hoe de bacterie in het pompstation is terechtgekomen. PWN zei vanochtend voor de avond de uitslagen te verwachten van de watermonsters die zijn genomen. Bewoners krijgen dan advies wat ze verder moeten doen.

De E.colibacterie is een zogenoemde signaalbacterie. Drinkwater wordt standaard getest op de aanwezigheid van bacteriën, waarvan de E.colibacterie er een is. De E.colibacterie is een darmbacterie en op zichzelf niet schadelijk voor mensen. Alleen bij mensen met een zwak afweersysteem kan de bacterie diarree veroorzaken. Het signaleren van de E.colibacterie is een aanwijzing dat het drinkwater mogelijk is besmet met bacteriën en virussen die wel gevolgen hebben voor maag en darmen. Verschijnselen hierbij zijn buikpijn en diarree.

Als de E.colibacterie in drinkwater wordt gevonden, duidt dit op een besmetting met uitwerpselen. De bacterie is een veelvoorkomende bacterie in de menselijke darmen en zorgt ervoor dat bepaalde vetzuren en vitaminen uit het voedsel beter worden opgenomen.

Vorige week werd de E.colibacterie aangetroffen in drinkwater in het leidingstelsel van de woonwijk Oksholm in Hoofddorp. Die besmetting is inmiddels verholpen. Er zijn geen aanwijzingen dat de twee meldingen met elkaar in verband staan. De besmetting werd geconstateerd door een meting in de woonwijk. Metingen in de omgeving waren goed, waaruit geconstateerd werd dat het om een lokaal probleem ging. De leidingen zijn schoongespoeld en in nieuwe monsters werd geen E.coli meer aangetroffen waarna het kookadvies werd opgeheven.

Verder is in Haarlem-Noord een besmetting met de enterokokken-bacterie vastgesteld. Volgens het PWN is er geen relatie tussen de twee besmettingen. De oorzaak van de enterokokkenbesmetting is bekend: dit kwam door door werkzaamheden aan het leidingnet.