Door zijn maag

Als hij moe thuiskomt na een lange dag kostwinnen en ik sta met krulspelden in mijn haar en mijn zelfgebreide schortje voor te koken, het kroost in gesteven pyjamaatjes aan het hoedje-wippen, roept hij al vanaf de voordeur: „Wat eten we? Pasta?” Fijn, zo’n man die duidelijk aangeeft wat hij wil. Heerlijk, dat ik precies weet hoe ik hem gelukkig kan maken. Maar wanneer ik net een op de huid gebakken stukje vis uit de pan haal, een klont boter door de pilav roer en een dressing door de sla hussel, is dat niet het eerste wat er door me heen gaat.

Vooropgesteld, ik ben ook dol op grote borden met dampende deegwaren. Maar ik ben ook dol op krokant gebakken vis, en salade, en pilav. Hoe lekker ook, elke dag hetzelfde eten gaat vervelen, is mijn stelling. Eentje waar DHM het dus niet mee eens is. Deze week is hij jarig en betuig ik hem mijn liefde langs de meest voor de hand liggende weg: linea recta door zijn maag.

In een van zijn favoriete pastasauzen gaat saucijzenvlees in plaats van gehakt. Saucijzenvlees is vetter dan gehakt en heeft alleen al om die reden meer smaak. Zelfs als je, zoals ik altijd doe, een deel van dat vet na het bakken weggooit, wordt je saus er veel smeuïger van. Het liefst gebruik ik de verse salsiccia die de Italiaanse traiteur af en toe verkoopt. Zodra de worsten uit Italië binnenkomen sla ik mijn slag en gaan ze de vriezer in. De saus zelf laat zich ook goed in een- of tweepersoons porties invriezen.

Pastasaus voor 4 personen:

1 eetlepel olijfolie

300 g saucijzen

1 grote ui, gesnipperd

2 winterwortels, in kleine blokjes

2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes

1 laurierblaadje

een glas witte of rode wijn

1 blik gepelde tomaten

2 teentjes knoflook

1 theelepel gedroogde oregano

eventueel een snufje suiker

Verhit de olie in een pan met dikke boden. Knijp met je handen het vlees uit de saucijzen en rul het een paar minuten op hoog vuur. Schep het uit de pan en giet tweederde van het bakvet af. Draai het vuur wat lager en fruit in het resterende vet de ui, wortel en bleekselderij een minuut of tien, zonder dat de groenten kleuren. Blus af met de wijn. Laat even bruisen en voeg het saucijzenvlees weer toe, samen met de gepelde tomaten, laurier, knoflook en oregano. Breng aan de kook, draai het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat de saus op deze manier, onder af en toe roeren, drie kwartier tot een uur zachtjes pruttelen. Proef en maak de de saus op smaak met zout, versgemalen peper en eventueel een snufje suiker.

Vind jij dat elke dag hetzelfde eten gaat vervelen? Of zou je ook het liefst elke dag pasta eten? Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc