De kwestie-Mugabe

Om de betrekkingen tussen de Europese Unie en de 53 Afrikaanse landen nieuw leven in te blazen is medio december een Europees-Afrikaanse top gepland in Lissabon. Op de agenda staat een ‘nieuw strategisch partnerschap’, maar in aanloop er naar toe domineert vooral de vraag: wat te doen met Zimbabwe? Wel of geen uitnodiging naar de regering van president Robert Mugabe, die onder vuur ligt wegens mensenrechtenschendingen in eigen land. De EU verlengde in februari sancties tegen Mugabe en ruim 120 leden van diens partij Zanu-PF.

Het is een precaire kwestie. In 2003 werd een soortgelijke top afgeblazen nadat een aantal Afrikaanse landen de top boycotte omdat Mugabe er niet bij mocht zijn. En ook nu spreken sommige Afrikaanse landen zich uit vóór Mugabe. Nana Akufo-Addo, minister van Buitenlandse Zaken van Ghana, dat voorzitter van de Afrikaanse Unie is, zei gisteren dat Mugabe niet geweigerd mag worden. „Het kan niet zo zijn dat mensen willekeurig bepalen met welke Afrikanen ze wel of niet willen praten als ze met Afrika van doen hebben”, zei Akufo-Addo.

De Ghanese minister zei dat het aan de Zuid-Afrikaanse president Mbeki is om een poging te wagen de crisis op te lossen. Het regionale samenwerkingsverband SADC wees Mbeki onlangs aan als bemiddelaar voor Zimbabwe. (AP)