De as van het beeld

Professionele tv-makers van Veronica leren amateurs de kunst van het filmen.

De Filmschool denkt ook aan wijktelevisie en een kerkkanaal door de dominee.

Het klinkt als een doodsimpele opdracht: film de medecursist terwijl hij de deur opendoet en naar buiten loopt. Maar de deelnemers aan de eerste cursus ‘Camera 1’ van de nieuwe Veronica Filmschool weten na een ochtend theorieles wel beter. Er moeten veel beslissingen worden genomen. Welk camerastandpunt neem je in? Ga je dichtbij staan, of juist veraf? Wil je inzoomen of kun je beter een close- up maken?

De chique Hilversumse villa van de Veronica Holding – onderdeel van de gelijknamige vereniging – vormt deze zaterdagmiddag het decor van drie minispeelfilmpjes. Als professionele filmploegen hebben de drie groepjes van vier cursisten zich verspreid over het terrein. „Actie!” klinkt het. En: „Cut!”

Deelnemer Marcel Rijpstra (48) staat zichtbaar te genieten van zijn kersverse rol als filmproducent. „Ik dacht dat ik vrij veel wist als fervent filmamateur, maar ik heb nu al zo veel bijgeleerd.” Rijpstra heeft zich opgegeven voor de eendaagse cursus omdat hij een online reisbureau heeft en de site graag met bewegende beelden wil uitbreiden. „Ja, dat kun je ook uitbesteden, maar het lijkt mij veel leuker om het zelf te doen.” Na vandaag hoopt Rijpstra bijvoorbeeld filmpjes van vliegtuigen te maken, die het bestelformulier op zijn site kunnen illustreren. Met de armen over elkaar geeft hij af en toe aanwijzingen aan zijn collega-cursisten die zich spontaan hebben opgeworpen als acteur, cameraman of regisseur.

De opname lijkt eindeloos te duren, en dat voor één scène. Maar de filmpjes zien er bij de vertoning veelbelovend uit: van verschillende perspectieven wordt zonder geluid het verhaal verteld van een man die uit de villa vlucht met een cursusmap. Inzoomen op de voeten, op het grindpad en de deurklink en een ‘totaalshot’ van de vluchtende man vormen details die het filmpje op een gemiddelde soap doen lijken. „Wat had je nog meer kunnen doen om aan te geven dat het gaat om het gestolen boek?”, vraagt docent Barend Maaskant. „Inzoomen op het boek”, oppert een deelnemer en ijverig noteert de rest van de klas deze tip in het notitieblok.

De filmschool is een afgeleide van de succesvolle Veronica Radioschool, die in 2005 in het leven werd geroepen. Jaarlijks geven meer dan honderd radioamateurs zich op om kans te maken op een van de 24 beschikbare cursusplaatsen die opleiden tot professioneel radiomaker bij een commercieel station. Er is wel een verschil in opzet met de filmschool, legt directeur Els Bovenlander uit. De radioschool is gratis en bestaat uit vijf intensieve weken ‘kamp’ door het jaar heen, gedurende de schoolvakanties. De filmschool is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is en kost 220 euro voor een eendaagse cursus. Er zijn vier workshops: de basiscursus cameratechniek, een gevorderdencursus cameratechniek, een basiscursus montage en diens gevorderdenvariant. Het verschil met een ‘reguliere’ videocursus in het wijkcentrum is dat Veronica kan bogen op een staf van professionele programmamakers, terwijl cursisten werken met hun zelf meegebrachte cameraatjes, veelal ter grootte van een handpalm.

Doel voor de vereniging Veronica is getalenteerde amateurfilmmakers een kans te geven zich te ontwikkelen. Te zijner tijd wil Veronica de cursus uitbouwen met een talentenklas en een filmcursus voor journalisten van de schrijvende pers. Voorlopig is het belangrijkste motief om amateurs te professionaliseren. Want „leuk hoor, die filmpjes op YouTube, maar de kwaliteit is belabberd”, vindt Bovenlander.

Cursist Reinier Morees (21) is zo’n actieve filmpjes-uploader op de verzamelsite Google Video. Hij wil die er wat gelikter laten uitzien. „Ik had geen idee dat er zoiets bestond als ‘de as’ van het beeld”, vertelt Morees. De as bepaalt de loop- en kijkrichting waarin de acteurs spelen. „Anders heb je als kijker het gevoel dat er iets niet klopt”, verklaart docent Barend Maaskant.

Terwijl de cursisten in de tuin gieren van de lach om hun zelfgemaakte filmverhalen, vertelt directeur Bovenlander in haar werkkamer op de eerste verdieping over de toekomstplannen van de filmschool: „We zijn met een aantal gemeentes in onderhandeling over het geven van cursussen, bijvoorbeeld aan toekomstige makers van wijktelevisie.” Volgens Bovenlander opent de toename van digitale kanalen een wereld van mogelijkheden voor wijken, bedrijven of buurthuizen om hun eigen tv-programma’s te maken en uit te zenden. Zo fantaseert ze over de voetbalvereniging die amateurwedstrijden kan uitzenden op het eigen kanaal, of kerktelevisie. „Dan kan een dominee op onze school leren hoe hij het best zijn kerkdienst wil filmen en uitzenden op zijn eigen kanaal. Geweldig toch?”

Zin in een videocursus? Kijk op www.filmschool.nl

Rectificatie / Gerectificeerd

Bij het stuk De as van het beeld (16 mei, pagina 27) staat een verkeerde webverwijzing. De juiste is: www.veronicafilmschool.nl