China biedt meer hulp aan Afrika aan

Rotterdam. China gaat nog meer zijn best doen om de economische ontwikkeling van Afrika te stimuleren, dan het al deed. Zo zullen Chinese ondernemingen, vooral kleinere, private bedrijven, worden aangemoedigd in Afrikaanse landen te investeren. Ook mogen de Afrikaanse landen rekenen op de overdracht van kennis die China heeft vergaard met zijn groeisucces. Dat heeft de gouverneur van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan, gisteren gezegd aan de vooravond van de jaarlijkse vergadering van Afrikaanse Ontwikkelingsbank morgen en overmorgen in Shanghai. Maandag al werd in Peking de oprichting bekendgemaakt van een speciaal Chinees-Afrikaans Ontwikkelingsfonds. Critici zeggen dat de Chinese belangstelling voor Afrika vooral wordt gevoed door de behoefte aan grondstoffen en dat mensenrechten en goed bestuur tdaarbij worden veronachtzaamd.