Boxing Pushkin

Voor het Poesjkin Festival werd Boxing Pushkin gemaakt; groots muziekdanstheater van het Hans Hof Ensemble, Orkest de Ereprijs en de Moskouse Studio for New Music. Andrea Boll maakt de choreografie, de muziek werd gecomponeerd door vijf jonge Russische componisten, Igor Dronow dirigeert.

Boll vertrok vanuit de ‘Poesjkin anekdotes’ van absurdistische schrijver Daniil Charms, die de multi-inzetbaarheid van Poesjkin als Russische held op de hak nam.

Voor de een is Poesjkin (1799-1837) de revolutionair, voor de ander de romantische dichter, voor weer een ander een vrouwenverslinder. Iedereen heeft zo zijn eigen Poesjkin. De ‘grootste Rus’ aller tijden die het leven verloor tijdens een duel, krijgt dan ook telkens een andere identiteit (‘boxing’) als alle dansers hem eventjes vertolken door een zwarte lange jas aan te trekken. Zoveel mensen zoveel Poesjkins: de voorstelling eindigt dan ook met alle deelnemers in zwarte jassen.

Boxing Pushkin is een swingend theatrale belevenis waar je erg vrolijk van wordt. De dansers gooien zichzelf in de touwen van de boksring. Woest zoekend, permanent op de vlucht, met elkaar vechtend, wodka drinkend en af en toe een regel poëzie voordragend. In een constante energiestroom spettert het zweet van de dansers op de toeschouwers, die allemaal rondom een echte boksring staan.

De lichtman speelt nerveus voor kermis en er spelen zich simultaan onder het publiek kleine andere metascènes af, als een echtelijke ruzie.: „Weet ik veel wat een dekabrist is.”

18 mei Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam. 19 mei Korzo theater, Den Haag. Info 055- 5789248 of www.ereprijs.nl.