Bono en Bob vragen G8 om steun Afrika

De landen van de G8 komen hun financiële beloftes aan Afrika niet na. Dat zeggen de zangers Bono en Bob Geldof, die in Duitsland zijn om aandacht te vragen voor ontwikkelingshulp aan Afrika.

Volgens Geldof moet de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die de volgende G8-top in juni leidt, ten minste 700 miljoen euro vrijmaken als zij dit jaar wil voldoen aan de beloftes die de vorige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder op de G8-top in 2005 onderschreef in het Schotse Gleneagles.

U2-zanger Bono noemde een recent verschenen rapport van de actiegroep Data, waar hijzelf medeoprichter van is, een „koude douche” voor de G8. Volgens dat rapport hebben de landen van de G8 in de periode van 2004 tot 2006 minder dan de helft van het geld geschonken dat nodig is om hun financiële beloftes aan Afrika gestand te doen.

In Gleneagles hebben de G8-leiders beslist de ontwikkelingshulp aan Afrika tegen 2010 te verdubbelen tot 37 miljard euro. Volgens het rapport van Data is de steun aan Afrika weliswaar met 1,7 miljard euro toegenomen, maar is er nog meer dan 4 miljard euro nodig om het continent adequaat te kunnen helpen. (AFP, AP, Reuters)