Bod Wegener is 40 miljoen meer waard

Het bod van het Britse mediabedrijf Mecom op uitgever Wegener komt mogelijk 40 miljoen hoger uit dan verwacht. Mecom wil de uitgever overnemen voor een bedrag tussen 793,8 en 844,1 miljoen euro.

Aandeelhouders van Wegener kunnen kiezen tussen een bod in contanten of een bod in aandelen.

Mecom maakte vorige week bekend Wegener te willen kopen. Het bod in aandelen kwam toen neer op 805 miljoen euro. Het aandeel Mecom is sindsdien gestegen op de beurs in Londen. Vanochtend meldden Mecom en Wegener de definitieve overnameprijs.

De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Wegener ondersteunen het bod. Van der Loeff Beheer, het investeringsbedrijf van Wegener-topman Jan Houwert dat 17,7 procent van de aandelen bezit, is eveneens akkoord. Aandeelhouder Governance for Owners (GFO, 10 procent) zou het bod echter te laag vinden.

Mecom wil Wegener van de Amsterdamse beurs halen. Daarvoor moet het bedrijf van de Britse media-investeerder David Montgomery minstens 95 procent van de aandelen Wegener hebben. Verkoopt GFO niet, dan behoudt Wegener tegen de zin van Mecom een beursnotering. Wegener-topman Jan Houwert blijft aan als bestuursvoorzitter. Hij treedt toe tot het bestuur van Mecom.

Het bod heeft „naar verwachting” geen negatieve gevolgen voor het personeel of de arbeidsvoorwaarden van Wegener, aldus de verklaring van vanmorgen. Journalistenvakbond NVJ vreest toch banenverlies. Montgomery heeft het imago van een saneerder.

Mecom overweegt de activiteiten in Limburg (Limburgs Dagblad, Dagblad De Limburger) samen te voegen met die van Wegener. Zo ontstaat een derde blok in de Nederlandse dagbladwereld naast De Telegraaf en PCM Uitgevers. Mecom en Wegener hebben samen 1,8 miljard euro omzet. De overname moet in het derde kwartaal van dit jaar zijn afgerond.