Blauwzwarte mannenintimiteit

Azuloscurocasinegro. Regie: Daniel Sánchze Arévalo. Met: Quim Gutíerrez, Marta Etura, Antonia de la Torre. In: 5 bioscopen.

Om als debutant niet te schreeuwen maar te fluisteren, zo zacht dat het resultaat donkerblauwbijnazwart is – Azuloscurocasinegro, zoals de titel van deze Spaanse eerstelingfilm luidt – dat vereist flink wat lef. Want als je je eerste film maakt, wil je meestal niet laten zien dat je een haar rechtop kunt zetten op je pink, je wilt bewijzen dat je er wel een gewicht van 200 kilo op kunt laten balanceren.

De eerste film van Daniel Sánchez Arévalo (Madrid, 1970) subtiel en fijngevoelig noemen, klinkt echter bijna nog te groot en te zwaar voor zijn verhaal over de haat-liefde intimiteit tussen vaders en zonen, broers en schoolvrienden. De nuances die hij in al die soorten liefde aanbrengt zijn ook ‘donkerblauwbijnazwart’, nauwelijks waarneembaar, ondoordringbaar als de nacht waarin de film begint en hoofdpersoon Jorge besluit dat het nu tijd wordt voor zijn eigen leven, maar oh wat geeft dat donkerblauwbijnazwart een rijk palet.

En dat zwart, dat slaat natuurlijk ook op het randje zwarte humor waarmee Sánchez Arévalo de bijna homo-erotische vriendschap tussen Jorge en jeugdvriend Israel omkadert.

In plaats van viriel en in de kracht van hun leven, bekijken zij de wereld van de verst mogelijke afstand: hoog op het dak, ieder in zijn eigen stoel. En dan die maffe plotwending, die erin voorziet dat Jorge de vriendin van zijn broer moet bezwangeren (die beiden in de gevangenis zitten). En dat klasgenootje van wie hij zijn hele mislukte jongelingenleven erotisch heeft gedroomd, totdat zij werkelijk voor hem staat. Jorge is een adolescente held die niet tot handelen komt. Maar hij moet. Hij moet! Hij moet zich niet zoals Hamlet afvragen ‘to be or not to be’, maar ‘to do or not to do’.

Zijn ziekte is die van een moderne existentiële impotentie. Twijfelzucht. Maar dankzij een regisseur die hem een mens blijft vinden en zo de toeschouwer hem voor zich in laat nemen, mag hij aan dat zwart ontsnappen. Bijna.