Bewindsman laat ‘geruchten’ onderzoeken

Staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) heeft een onderzoek aangekondigd naar de beschuldigingen dat het bedrijf waarvan hij tot zijn aantreden directeur was de arbeidswetgeving zou hebben overtreden.

„Om aan alle geruchten over zijn functioneren een einde te maken” heeft De Jager aan oud-IBM-topman Amandus Lundqvist, nu voorzitter van het college van bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven, gevraagd onderzoek te doen naar de bedrijfsvoering van ISM eCompany in de periode dat hij daar directeur was. Het ministerie van Financiën heeft dat gisteren bekendgemaakt nadat de Volkskrant publiceerde over mogelijke overtredingen van de arbeidswetgeving door ISM.

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben premier Balkenende opheldering gevraagd. SP, GroenLinks en VVD willen weten of de kwestie is besproken tijdens de formatie. Dit verzoek werd gesteund door regeringspartij PvdA. Het CDA neemt afstand van de beschuldigingen. Volgens minister Donner (CDA, Sociale Zaken) is er sprake „van een hetze in de media”.

In zijn persverklaring wijst De Jager erop dat na een onderzoek door formateur Balkenende naar zijn antecedenten is „vastgesteld dat er geen beletselen voor zijn benoeming waren”. In een gisteren verstuurde brief aan de Kamer verwijst ook Balkenende naar deze „fiscale en justitiële naslag”.

Voor zijn benoeming als staatssecretaris raakte De Jager al in opspraak over de pensioenafdracht. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde ISM-dochter Codim omdat de onderneming geen ontslagvergoedingen en pensioenpremies van vier oud-medewerkers had betaald. Nadat het televisieprogramma Nova over deze kwestie berichtte, betaalde ISM alsnog. Volgens bestuurder Gerard van Hees van FNV Bondgenoten blijkt uit nieuwe documenten dat pensioenpremies door ISM stelselmatig te laat worden betaald.

De Jager, eigenaar en tot zijn benoeming als bewindsman directeur van ISM, zou ook arbeidscontracten hebben afgesloten waarin onwettige passages staan. Zijn bedrijf legde de volledige verantwoordelijkheid voor de aandoening rsi bij de werknemers neer. Volgens ISM is de clausule in het contract bedoeld om de bepalingen in het personeelsreglement kracht bij te zetten.

„Ik heb de wet niet overtreden”, zei De Jager gisteravond voorafgaand aan het CDA-bewindslieden overleg. „Ik ben integer.”

Rectificatie / Gerectificeerd

Het artikel Lundqvist gaf trofee aan De Jager (16 mei, pagina 3) meldt dat staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) vorig jaar als directeur van ISM eCompany de ICT Personality 2007 Award ontving uit handen van Amandus Lundqvist, oud-topman van IBM Nederland. De Jager kreeg de prijs van Paul ’t Hoen, de prijswinnaar van 2006. ’t Hoen kreeg zijn prijs wel van Lundqvist.