Bewindsman laat eigen verleden onderzoeken

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) heeft Amandus Lundqvist (voorzitter van het college van bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven) gevraagd onderzoek te doen naar de bedrijfsvoering en de arbeidsverhoudingen binnen het bedrijf ISM eCompany in de tijd dat De Jager daar leiding gaf. Dat maakte de staatssecretaris gisteren bekend nadat de Volkskrant publiceerde over vermeende overtredingen van de arbeidswetgeving door De Jager.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben aan premier Balkenende opheldering gevraagd. SP, GroenLinks en VVD willen weten of de kwestie is besproken bij de formatie. In de persverklaring wijst De Jager erop dat na een onderzoek door formateur Balkenende naar zijn antecedenten is „vastgesteld dat er geen beletselen voor zijn benoeming waren”.

Voor zijn benoeming als staatssecretaris raakte De Jager al in opspraak over de pensioenafdracht bij een van zijn bedrijven. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde ISM-dochter Codim omdat de onderneming geen ontslagvergoedingen en pensioenpremies van vier oud-medewerkers had betaald. Volgens bestuurder Gerard van Hees van FNV Bondgenoten blijkt uit nieuwe documenten dat ISM de pensioenpremies stelselmatig te laat betaalt.

De Jager – eigenaar en tot zijn benoeming als bewindsman directeur van het softwarebedrijf ISM – zou volgens de Volkskrant ook de oprichting van een ondernemingsraad hebben tegengewerkt. Verder zou hij arbeidscontracten hebben afgesloten waarin onwettige passages staan. Zo legde ISM, waar 220 mensen werken, alle aansprakelijkheid voor de aandoening rsi bij de werknemers neer. FNV’er Van Hees: „De rsi-clausule is in strijd met de wet. Schandalig, dat past niet bij moderne ondernemers.”

ISM-woordvoerder Philippe Petit noemt het te laat betalen van de pensioenpremies „een administratieve kwestie”. Volgens waarnemend voorzitter van de ondernemingsraad, Jurgen Appelo, zijn de beschuldigingen over de OR „niet waar”. „Wij kunnen binnen ISM gewoon functioneren.”

Over rsi zijn volgens Petit bepalingen opgenomen in het personeelsreglement. De werkgever dient ervoor te zorgen dat er allerlei middelen voor handen zijn om rsi tegen te gaan, terwijl de werknemers verplicht zijn daar in voorkomende gevallen gebruik van te maken.