Bellen in EU maximaal 49 cent per minuut

Mobiel bellen in het buitenland wordt mogelijk snel goedkoper. EU-onderhandelaars zijn dicht bij een akkoord dat daarvoor moet zorgen.

Bellen met een gsm in een EU-land naar een ander EU-land, mag straks nog maximaal 49 cent per minuut kosten. Voor gebeld worden gaat een limiet gelden van 24 cent. Dat is de kern van een compromis waarover EU-voorzitter Duitsland het gisteren zo goed als eens werd met vertegenwoordigers van het Europees Parlement. De tarieven zijn exclusief btw.

Het voltallige parlement en de regeringen van de overige 26 lidstaten van de EU moeten het voorstel nog goedkeuren. In het gunstigste geval is de besluitvorming begin juni afgerond.

Daarna zouden telecombedrijven een maand de tijd krijgen om hun klanten een nieuw aanbod te doen. Als die daar de volgende twee maanden niet op hebben gereageerd, dan gaat automatisch het maximumtarief gelden.

De komende jaren zullen de tarieven verder dalen. Volgend jaar zou een maximumtarief gelden van 46 cent per minuut voor iemand die zelf belt, en van 22 cent voor iemand die gebeld wordt. In 2009 wordt dat 43 en 19 cent per minuut.

De nieuwe regels zijn een initiatief van de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie. Die vindt dat telecombedrijven buitensporig veel verdienen op bellen met de gsm in het buitenland.

Telecombedrijven ontkennen dat en hebben gewaarschuwd dat de tarieven voor binnenlandse gesprekken zullen worden verhoogd.

Als de regels binnenkort van kracht worden, dan is dat een succes voor de Europese Commissie. Die haalt het maximum voor beltarieven regelmatig aan als voorbeeld van wat de EU kan betekenen voor burgers.