Belgie

Elsschot en Antwerpen De schrijver Willem Elsschot alias de reclameman Alfons de Ridder (1882-1960) is dit jaar 125 geleden in Antwerpen geboren. De stad viert dat op 19 & 20 mei met Op stap met Elsschot. Op 20 locaties die iets met de auteur of zijn werk te maken hebben. Er wordt voorgelezen en toneelgespeeld, enz. Tom Lanoye, Saskia de Coster, Eric Rinckhout en Bart Moeyaert zijn enkele van de Elsschotfans die het publiek onderhouden. Uitvalsbasis is het Mechelseplein, waar een standbeeld van de schrijver staat en waar de tekst van zijn novelle Het dwaallicht op banieren te lezen zal zijn. Het Elsschotweekend is het startschot voor het 4 jaar durende programma De stad van Elsschot.

19 & 20 mei 13-18u div. locaties in Antwerpen (Mechelseplein). Inl 0032 2320103 & www.destadvanelsschot.be

Cordelia bij de buren De Vlaams-Nederlandse cultuurburcht in Brussel heet toepasselijk deBuren, en is gelegen vlak achter de Muntschouwburg waar in 1830 de revolte tegen Nederland begon. Er worden debatten, lezingen en exposities gehouden. De Nederlandstalige literatuur staat er hoog in het vaandel, als om weerwerk te bieden aan het Frans dat in deze officieel tweetalige Vlaamse en Belgische hoofdstad door de meeste mensen wordt gebezigd. Een reeks originele audioboeken is een van de succesvolle producties. Deze maand is Ilah in deBuren te gast met de tentoonstelling Stel u voor. De Vlaams-Brusselse striptekenares is vooral bekend van het eigenzinnige, grappige en tobberige figuurtje Cordelia, dat ook in de expositie een rol speelt. Vlaams-Nederlands Huis, Leopoldstraat 6, t/m 13 juli, di t/m vr 11-18u (entree gratis). Inl 0032 22121930 en www.deburen.be

En verder in België Joost Zwarte retrospectieve t/m 19 aug Centre de la Gravure ww.centredelagravure.be