Alles over ABBA en de Grote Geschiedenisquiz

Er was een tijd dat op het Songfestival het beste liedje won. Het is lang geleden, in 1974 gebeurde het bijvoorbeeld met Waterloo, van ABBA. De mensen die het Songfestival van dit jaar zo snel mogelijk willen vergeten, kunnen morgen kijken naar een documentaire over ABBA. Alle bekende clips komen voorbij, maar ook bijvoorbeeld een uitvoering van Dancing Queen door U2 met Björn en Benny.

Verder ‘berekenden’ de makers met een onnavolgbaar rekenmodel welke ABBA-liedjes nu een kans zouden maken in de hitlijsten als ze opnieuw werden uitgebracht. Beyoncé en Shakira, move over!

ABBA’s All time greatest hits: morgen, Ned. 3, 20.35u.

Er zijn echte grootverbruikers, vertelt Marnix Koolhaas, medewerker van de VPRO. De redactie van online geschiedenisquiz Netspanning heeft berekend dat sommige deelnemers er acht uur per dag aan besteden. Netspanning is een online spin off van de Grote Geschiedenisquiz, waarvan de finale morgenavond wordt uitgezonden. Jan Tromp van de Volkskrant presenteert die uitzending.

In de database van Netspanning zitten ongeveer 3.200 meerkeuzevragen. Zoals: ‘Wat kwam Levi Strauss eigenlijk doen in de VS?’ (antwoord: goud zoeken). En: ‘Wanneer ontstond binnen het boeddhisme het zenboeddhisme?’ (categorie: vage feiten).

Onder de diehards zijn er die de quiz tweeduizend keer in een week doen. De vragen variëren, maar deze deelnemers komen dan toch af en toe dezelfde tegen. Ze proberen die steeds sneller te beantwoorden. Elke vrijdag wordt een top-10 samengesteld van die week. Die weeklijsten worden gedomineerd door Ben van Berkum en Gerard V. „Die vechten elkaar de tent uit”, zegt Koolhaas.

Netspanning is al ongeveer 12.000 keer gespeeld, waarbij steeds drie deelnemers het tegen elkaar opnemen. Dat is veel, maar het valt in het niet bij het aantal kijkers dat de quiz op tv ziet. Vorig jaar waren dat er 836.000.

Avond van de Grote Geschiedenisquiz: morgen, Ned. 2, 20.25u. Netspanning: omroep.nl/geschiedenis

Zembla bekeek hoe het verstandelijk gehandicapten vergaat die nu zelfstandig wonen in wijken en niet meer in zorginstellingen. Niet altijd goed. In sommige huizen is sprake van seksuele intimidatie, ruzies en drank- of drugsmisbruik. De veiligheid van de beschutte instelling in het bos is weg.

Zembla: zondag, Ned 3. 20.45u.

Voor de kinderen: speelfilm Minoes. De nieuwtjes die poes Minoes (Carice van Houten) op straat van andere poezen hoort, vertelt ze aan een journalist die te verlegen is om zelf vragen te stellen (Theo Maassen). Ook voor ouders leuk.

Minoes: zondag, Ned. 3, 15.00u.

    • Merel Thie