Aangifte bij OM tegen ABN Amro

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft aangifte gedaan tegen ABN Amro. Volgens de vereniging heeft de bank door het lekken van koersgevoelige informatie de wet „flagrant” overtreden.

De VEB zegt over bewijs te beschikken dat ABN Amro bewust koersgevoelige informatie heeft gelekt aan de media. Het gaat om informatie over de plannen van het consortium van drie banken dat naast Barclays een bod op de bank overweegt.

De VEB stelt dat „ten minste ABN Amro”, maar mogelijk ook leden van het consortium informatie hebben gelekt. Een aangifte tegen de andere banken wordt overwogen.

Volgens de vereniging is het „onacceptabel dat juist ABN Amro, als belangrijke acteur en adviseur op financiële markten en als grootste Nederlandse beursgenoteerde bank, de verplichting om koersgevoelige informatie onverwijld aan het beleggend publiek bekend te maken op een zo flagrante wijze heeft geschonden”.

De strijd om ABN Amro heeft op een ander juridisch terrein een meevaller. Vanochtend werd bekend dat de Hoge Raad de biedingsstrijd van 70 miljard euro om ABN Amro met maanden wil bekorten. De Hoge Raad mikt op uitspraak vóór half juli, en niet eind september, zoals advocaten tot gisteren verwachtten. Tot gisteren rekenden betrokken advocaten erop dat een uitspraak op zijn vroegst eind september zou worden gedaan. ABN Amro wacht met het houden van een beslissende aandeelhoudersvergadering over haar toekomst op het arrest van de Hoge Raad.

De bank heeft vanochtend haar verzoekschrift bij de Hoge Raad ingediend om de bevriezing van de verkoop van haar Amerikaanse dochter LaSalle voor 21 miljard dollar aan Bank of America op te heffen. De bevriezing is het gevolg van een beschikking van de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof van 3 mei.

De ondernemingskamer vindt dat ABN Amro de verkoop van LaSalle eerst aan haar aandeelhouders moet voorleggen. Deze uitspraak compliceert de biedingsstrijd om ABN Amro.