7 Spotprent

Een karikatuur lijkt juist niet

Maak zelf een spotprent

www.vicman.net/cartoonist/

Nog moeilijker dan het tekenen van een goed gelijkend portret is het maken van een spotprent. Want een geslaagde karikatuur lijkt helemaal niet op het origineel, het wijkt er juist vanaf. Door een forse neus tot aardappel op te blazen, een kin tot een puistje te laten verschrompelen of een kleine overbeet uit te rekken tot een fietsenrek, breng je een heel gezicht terug tot één gelaatstrek. Slechts een enkeling lukt het om een gezicht met zo’n rake pennenstreek te typeren. Voor de minder getalenteerden is er nu een supersimpel maar o zo leuk fotobewerkingsprogramma waarmee je de gezichten van familieleden en collega’s naar hartelust kunt oprekken en bijpunten. Beweeg een cirkel met je muis over het ingeladen portret en klik. Alsof ze van kauwgum zijn, trek je mondhoeken op of laat je oogleden zakken. En als het resultaat je niet bevalt, pas je het zo weer aan. Spitting image is terug, en hoe! (HL)

Met bijdragen van Henk Leenaers, Viola Lindner, Hanneke Rietberg en André Waardenburg