Zeker 25 doden bij aanslag in hotel Pakistan

Bij een bomaanslag in een hotel in het oude centrum van Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, zijn vandaag zeker 25 mensen gedood. Over de motieven van de dader(s) is nog niets bekend. Volgens de autoriteiten deed de explosie zich rond het middaguur (lokale tijd) voor, toen veel mensen in het hotel aan de lunch zaten.

Peshawar ligt niet ver van de grens van Afghanistan, op de route naar Jalalabad en verder naar Kabul. In de stad leven honderdduizenden Afghanen. Ook in het getroffen hotel zouden zich doorgaans veel Afghanen ophouden.

Die omstandigheden maken het niet aannemelijk dat de aanslag in Peshawar verband houdt met de affaire rond de onlangs door president Musharraf geschorste opperrechter Iftikhar Chaudhry. Bij protesten tegen die schorsing kwamen afgelopen weekeinde in de zuidelijke havenstad Karachi 41 mensen om het leven.

Verder naar het zuiden langs de Pakistaanse grens met Afghanistan kwamen vanochtend een Amerikaanse en Pakistaanse militair om het leven toen ze werden beschoten door vermoedelijk een aanhanger van de Talibaan. Dat gebeurde onverwachts na afloop van een vergadering in een schoolgebouwtje tussen Afghaanse en Pakistaanse militairen, in aanwezigheid van een vijftiental Amerikaanse soldaten.

Dat spoedberaad, bij de grensovergang van Teri Mangal, was juist bedoeld om de gemoederen te kalmeren en een eind te maken aan vuurgevechten die sinds zondag in het grensgebied plaatsvinden tussen Afghaanse en Pakistaanse troepen. Volgens Pakistan werd zondag vanuit Afghaanse grensposten het vuur geopend op de Pakistaanse troepen. Die schoten terug en doodden naar eigen zeggen zeven Afghaanse soldaten.

De Afghaanse autoriteiten zeggen dat de Pakistaanse troepen infiltreerden op hun grondgebied. Er zouden geen Afghaanse soldaten zijn gesneuveld, maar wel zouden twee schoolkinderen zijn gedood. De regering in Kabul verwijt Pakistan de Talibaan in ieder geval passief te steunen.

Vanuit het zuiden van Afghanistan werden vanochtend vroeg hevige bombardementen gemeld in de provincie Kandahar. Zeker zestig Talibaan-strijders zouden zijn gedood. (AP, Reuters)