Weg met een stevige hand

Wie een gouden handdruk krijgt, doet er verstandig aan die niet zomaar op zijn rekening te laten storten.

Uitkeren in termijnen kan de belastingdruk verlichten.

Een baan voor het leven komt steeds minder voor. Niet alleen doordat werknemers uit vrije wil jobhoppen, ook omdat werkgevers geregeld de banden doorsnijden.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek vroegen werkgevers in 2005 ruim 142.000 keer ontslag aan. In bijna de helft van de gevallen werd de kantonrechter ingeschakeld om het contract te ontbinden. De werkgever betaalt dan vaak een ontslagvergoeding.

Maar wat kun je nu het beste doen met zo’n ‘gouden handdruk’? „De belangrijkste vraag is: hoe ziet je toekomst eruit?” stelt André van Ombergen, specialist op het gebied van pensioenen en ontslaguitkeringen bij het Tilburgse assurantiekantoor Mutsaerts. „Heb je het geld meteen nodig, of kun je het reserveren voor later?”

Het meest eenvoudige is om het bedrag in één keer te laten uitkeren. Daar moet dan wel direct inkomstenbelasting over worden betaald. In het geval van Ad Dirven (56) was dat niet interessant. Na jaren te hebben gewerkt voor een bank werd hij bij een reorganisatie ontslagen, mét gouden handdruk. „Als ik het bedrag in één keer had laten uitbetalen, had ik over het grootste deel direct 52 procent belasting betaald”, vertelt Dirven.

Zijn ontslagvergoeding kwam ongeveer overeen met de uitkomst van de kantonrechtersformule: een berekening die rechters hanteren bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding. In grote lijnen komt dat neer op een maandloon per dienstjaar. Dienstjaren tussen 40 en 50 jaar tellen anderhalf keer mee en boven de 50 jaar zelfs twee keer. Zo kan een werknemer van 53 met 15 dienstjaren rekenen op een ontslagvergoeding van (2×1)+(10×1,5)+(3×2)=23 maandsalarissen.

Ex-bankier Dirven rekende zorgvuldig uit hoe hij het bedrag het beste kon aanwenden. „Ik had voldoende spaargeld op de bank om de eerste drie jaar mijn WW-uitkering aan te vullen. De ontslagvergoeding wilde ik gebruiken voor de resterende tien jaar tot aan mijn pensioen.”

Hij stortte het bedrag daarom bij een verzekeraar, in een koopsompolis. Hierdoor hoefde hij niet direct af te rekenen met de fiscus. Na drie jaar wordt het bedrag in gelijke, maandelijkse porties (lijfrentes) aan Dirven uitgekeerd. Doordat de uitkering in stukjes wordt gehakt, blijft hij uit de hoogste belastingschijf.

Heeft iemand de ontslagvergoeding wel direct nodig, dan kan de periodieke uitkering ook direct ingaan. Ook een combinatie van uitkeren en storten is mogelijk.

Veel mensen gebruiken een gouden handdruk echter voor een aanvulling op hun pensioen of om eerder te kunnen stoppen met werken. Storten bij een verzekeraar kan dan een fiscaal voordeel opleveren, stelt pensioenspecialist Van Ombergen. „Dit is echter alleen zo, als de uitkeringen tegen een lager tarief worden belast dan wanneer het geld in één keer wordt uitgekeerd.” Is dit niet het geval, dan leidt storten alleen maar tot onnodige inflexibiliteit. „Je kunt namelijk niet tegen de verzekeraar zeggen: doe me dit jaar maar wat minder. Bovendien betaal je bij zo’n verzekering ook kosten; zeker in deze tijd is dat een hot item.”

Een laatste optie om de gouden handdruk onder te brengen, is het oprichten van een bv (de officiële term is stamrecht-bv), waar de werkgever het geld in stort. Van Ombergen: „Dat adviseer ik pas bij bedragen vanaf een ton of twee, of bij mensen die toch al van plan zijn een bv op te richten voor een eigen onderneming. Anders wegen de oprichtingskosten en de jaarlijkse accountants- en beleggingskosten niet op tegen de baten.”

Meer informatie over gouden handdrukken op: www.ontslag.nl