‘VS doden te veel burgers in Afghanistan’

Wat gebeurde er deze week rond de missie in Uruzgan? Nederland heeft Duitse hulp gevraagd bij de wederopbouw, het protest tegen burgerdoden groeit.

Meer dan zestig doden zijn er volgens de politiechef van Kandahar vannacht gevallen bij een bombardement op twee Talibaan-schuilplaatsen. Drie Talibaan-commandanten zijn gedood en er zijn vele gewonden gevallen, maar er waren geen burgerslachtoffers. Er waren geen journalisten of andere onafhankelijke personen in het gebied aanwezig om de aantallen te verifiëren. Vanmorgen was de politie nog bezig de lichamen onder het puin vandaan te halen.

Evenals bij andere grote bombardementen van de afgelopen weken was het vandaag onduidelijk wie ze heeft uitgevoerd. Politiechef Esmatullah Alizai zei tegen internationale persbureaus dat ze het werk waren van ISAF, de stabilisatiemacht van de NAVO. ISAF had geen commentaar. En de andere grote westerse troepenmacht, de 13.000-koppige door de VS geleide antiterreuroperatie Enduring Freedom (OEF) zei niet verantwoordelijk te zijn.

Binnen de Europese Unie is onvrede ontstaan over de werkwijze van Enduring Freedom. Aanleiding zijn recente incidenten met veel burgerslachtoffers: de dood van negentien burgers in Jalalabad, toen Amerikaanse marines na een zelfmoordaanslag om zich heen schietend wegkwamen. De dood van 51 burgers bij bombardementen nabij Herat, en de dood van zeker 21 burgers door bombardementen in Helmand vorige week. In alle gevallen ontkenden de Amerikanen in eerste instantie dat er burgers waren gedood. Gisteren zei de Duitse minister van Defensie, Franz Josef Jung op een bijeenkomst met EU-collega’s in Brussel dat de Amerikanen van tactiek moeten veranderen om burgerslachtoffers te vermijden. „We moeten zeker weten dat operaties in de toekomst niet op deze manier worden uitgevoerd. [..] Ik heb het niet over ISAF. Ik heb het over OEF.” Hij heeft het onderwerp bij de Amerikanen en ISAF onder de aandacht gebracht.

Op de bijeenkomst is afgesproken om 160 experts naar Afghanistan te sturen voor de opleiding van Afghaanse politieagenten. Jung zei dat goede Afghaanse veiligheidstroepen essentieel zijn als internationale troepenmachten Afghanistan in de toekomst willen verlaten en wees er nogmaals op dat ISAF meer vooruitgang moet boeken in de wederopbouw.

Duitsland zelf gaat waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in de wederopbouw van Uruzgan. Gisteren bevestigde het Duitse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking dat Nederland de assistentie heeft verzocht van de Duitse overheidsdienst GTZ. Die moet een weg gaan aanleggen tussen Tarin Kowt en Chora, en landbouwprojecten opzetten om boeren over te halen de papaverteelt te verruilen voor gewassen als abrikozen en amandelen.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop zei gisteren in Brussel te hopen dat de Duitse ontwikkelingshulp in Uruzgan ook zal leiden tot een debat over een Duitse militaire aanwezigheid in het zuiden, iets wat Berlijn tot op heden geweigerd heeft.

    • Hanneke Chin-A-Fo