Vrouwen doden chimpbaby

Er zijn drie nieuwe gevallen van moord op chimpbaby’s door chimpanseevrouwen gemeld. In het Budongobos in Oeganda zagen twee Amerikaanse primatologen hoe zes vrouwen uit de lokale chimpanseekolonie een onbekende chimpanseevrouw aanvielen.

Deze aanval en twee andere zijn beschreven in het gisteren verschenen blad Current Biology. Ze tonen aan dat dit geweld tot het normale gedragspatroon van vrouwelijke chimpansees behoort. De drie tot nu bekende gevallen, uit het bos van Gombe, werden vaak afgedaan als ziekelijk gedrag. Het nieuwe geweld is waarschijnlijk het gevolg van de komst van ten minste dertien nieuwe chimpvrouwen in het Budongobos, die werden verwelkomd door de chimpmannen. Voor de oorspronkelijke vrouwen zijn het vooral voedselconcurrenten.

In een van de gevallen werd een vrouwelijke chimpansee, die een baby van een week oud bij zich had, achtervolgd door zes schreeuwende vrouwen. Vijf daarvan hadden óók een kind bij zich. Toen ze werd ingehaald, sloegen de vrouwen de vreemde chimpvrouw op de rug, terwijl ze over haar baby heen gebukt stond om die te beschermen. Na tien minuten wisten de aanvallers het kind los te rukken. Er ontstond ruzie over het bezit van het kind en een van de vrouwen beet het in de nek en het hoofd. De moeder vluchtte. Ze is nooit meer teruggezien.