Vroeg apenmeisje gevonden in Egypte

Vroeg apenmeisje gevonden in Egypte Rotterdam, 15 mei. In Egypte is een uitzonderlijk goed bewaard gebleven schedeltje van een voorouder van apen en mensapen gevonden, de Aegyptopithecus zeuxis, ongeveer 30 miljoen jaar oud. Het schedeltje van de jonge apenvrouw is veel kleiner dan het tot nu bekende exemplaar, van een mannetje, dat in al in 1966 was gevonden. Op deze foto laat primatoloog Elwyn Simons ze allebei zien. Bij deze vroege aap bestonden dus extreme verschillen tussen de seksen. Ook bleek bij nader inzien de schedelinhoud van het mannetje te hoog te zijn ingeschat, zo schrijven Simons en collega’s deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences Early Edition. An undated handout photograph shows Duke University primatologist, Elwyn Simons, with two fossil skulls of the ancient primate called Aegyptopithecus zeuxis, which lived in what is now Egypt 29 million years ago. This arboreal animal, seen as an ancestor of monkeys, apes and humans, was not as brainy as experts had expected, indicating primate brain enlargement evolved later than once thought. Simons and his colleagues used sophisticated scanning techniques to analyze a remarkably well-preserved fossilized skull of the little primate. REUTERS/Megan Morr/Duke University/Handout (UNITED STATES). EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO ARCHIVES. NO SALES REUTERS