Vet heeft geen vat op knockout-muis

Rotterdam, 15 mei. Als bij muizen het `klokeiwit` nocturnine door een genetische ingreep is uitgeschakeld, worden ze niet langer dik van een vetrijk dieet. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Als nocturnine wordt uitgeschakeld, functioneert met name de biologische klok in de lever niet meer. Normaliter gaan de nocturnine-niveaus in muizen tijdens de nacht honderdvoudig omhoog. Dat speelt een belangrijke sturende rol bij de stofwisseling: bij muizen zonder nocturnine traden veranderingen op in de vetverbranding en vetopname, en in de gevoeligheid voor glucose en insuline. De behandelde muizen hadden wel een normaal dag- en nachtritme en een normaal functionerende centrale biologische klok in de hersenen. Dit suggereert dat nocturnine geen regulerend onderdeel van het lichamelijke bioritme is, maar door het vierentwintiguursritme wordt aangestuurd. In vergelijking met gewone muizen die vetrijk voedsel voorgeschoteld krijgen, blijven nocturnine-knockouts slank en hebben zij nauwelijks last van leververvetting.