Vergeten meerderheid

De onomstreden leider Rutte wil van de VVD de partij van ‘de vergeten meerderheid’ maken. De hardwerkende middenklasse die geen tijd heeft om te protesteren is de natuurlijke achterban van de VVD. Een zelfstandige scharrelslager heeft geen tijd om voor zichzelf op te komen zoals al die groeperingen die volgens Rutte niet weg te slaan zijn van het Malieveld. Denk aan buschauffeurs en havenarbeiders die schouder aan schouder met de uitkeringsfraudeurs en de psychisch afgekeurden staan te demonstreren om eerder met pensioen te mogen of om soepel te worden herkeurd. Rutte is er voor die enorme groep die keurig doorwerkt terwijl de schreeuwlelijken staken.

The forgotten majority wordt in de Verenigde Staten gebruikt voor de blanke middenklasse die keurig zijn werk doet. Die blanke meerderheid stapte volgens onderzoek in de jaren ’80 en ’90 over van de Democratische partij naar de Republikeinen. Dat zal de strategische achtergrond van Ruttes oproep wel zijn.

Gewone, hardwerkende mensen die een veilige omgeving willen. In scholen horen hun kinderen les te krijgen, in ziekenhuizen word je beter, op de wegen rijd je en sta je dus niet stil. „Ja sorry hoor, maar is dat al te veel gevraagd in dit land,” hoor je ze op hun tuinfeestjes zeggen.

Je voelt wel waar Rutte naartoe wil. Tegen de actievoerders, en tegen de culturele elite. Voor een biertje na werktijd en een subsidieloze musical. Tegen terroristen en radicalen. Voor vrijheid van religie en een liberale islam. De kleine belegger die zijn spaarcentjes investeert in het bedrijfsleven en zo een buitenhuisje hoopt te verdienen, is ook een type burger waar de VVD pal voor staat.

Maar ik denk niet dat de kiezers straks massaal bereid zijn om zichzelf als ‘vergeten meerderheid’ te zien. Je bent toch liever een opmerkelijk individu dan onderdeel van de grote grijze massa. Je bent nog liever een interessante groep die zwijgt dan een meerderheid die iedereen vergeten is.

Zou Rutte zelf hard werken? Dat vraag ik me weleens af, ik heb soms de indruk dat hij de kantjes er een beetje vanaf loopt.

Menno van der Veen

Publicist en programmamaker bij de Balie in Amsterdam.