Top van EU en Rusland dreigt te mislukken

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier is vandaag voor spoedoverleg in Moskou. Hij moet proberen te voorkomen dat het topoverleg tussen Rusland en de Europese Unie van vrijdag mislukt.

De sfeer tussen Rusland en het Westen is de afgelopen tijd als gevolg van diverse meningsverschillen steeds verder verslechterd. Daardoor verloopt het diplomatieke voorwerk van de halfjaarlijkse top tussen Rusland en de EU, eind deze week in de Russische plaats Samara, uiterst stroef.

„Ik ben niet gelukkig met de manier waarop de voorbereidingen tot nu toe zijn verlopen. Ik hoopte op meer ruimte om tot een akkoord te komen”, aldus minister Steinmeier gisteren in Brussel na beraad met zijn Europese collega’s. Duitsland is momenteel EU-voorzitter.

Bij de twistpunten gaat het onder andere om energiepolitiek, handelspolitiek en de mogelijke onafhankelijkheid van Kosovo.

Verder zijn de Russen tegen de bouw van een Amerikaans raketschild in Polen en Tsjechië en groeit in Europa en Amerika de bezorgdheid over het afglijden van de rechtsstaat in Rusland.

Tenslotte zorgen ook de recente ruzie tussen Estland en Rusland over de verplaatsing van een Russisch oorlogsmonument in de Estse hoofdstad Tallinn en de onderbroken olieleveranties aan Litouwen voor veel spanningen.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, brengt dezer dagen een bezoek aan Moskou. Zij zei gisteren bij aankomst dat er geen reden is om te spreken van een nieuwe Koude Oorlog tussen beide landen. Vandaag zou zij de Russische president Vladimir Poetin ontmoeten.

Het meest concrete conflictpunt met Brussel betreft het Russisch importverbod op vlees uit Polen. In Polen wordt deze eind vorig jaar ingevoerde maatregel beschouwd als een politieke actie van Moskou. Zolang de Russen de importstop niet opheffen weigert Polen akkoord te gaan met een nieuw samenwerkingsverdrag tussen Rusland en de EU. Voor zo’n akkoord is de instemming van alle 27 EU-lidstaten noodzakelijk.

De Duitse bondskanselier Merkel, die de Europese Unie tijdens de top in Samara vertegenwoordigt, wil proberen in elk geval nog enkele resultaten te boeken. Zo wordt gedacht aan een alarmeringssysteem bij problemen met olieleveranties en aan afspraken over het tegengaan van klimaatverandering.