Thomson en Reuters akkoord over fusie

Persbureau Reuters en uitgever Thomson zijn het eens geworden over de voorwaarden waarop zij gaan fuseren. Dat hebben beide partijen vanmorgen bekendgemaakt. Samen worden zij ’s werelds grootste leveranciers van financieel nieuws.

Het Canadese Thomson betaalt omgerekend 12,7 miljoen euro in contanten en aandelen voor het Britse Reuters. Thomson verkoopt zijn educatieve onderdelen om de overname van Reuters te kunnen financieren. Voor die twee onderdelen, Thomson Learning en Nelson Canada, krijgt het bedrijf 7,75 miljard dollar (5,75 miljard euro). Kopers zijn het Britse investeringsfonds Apax en het Canadese pensioenfonds Omer.

Thomson krijgt circa 70 procent van de aandelen van het nieuwe concern in handen, dat Thomson-Reuters gaat heten. Tom Glocer, nu de hoogste baas bij Reuters, krijgt de leiding over het nieuwe bedrijf. Richard Harrington, topman van Thomson, gaat met pensioen. Het samengevoegde concern krijgt beursnoteringen in Londen en Toronto.

Volgens beide bedrijven valt er over drie jaar zo’n 360 miljoen euro aan synergievoordeel te behalen door de overname.

Reuters concurreert nu nog met Thomson en Bloomberg op het gebied van levering van financiële data aan banken en effectenhandelaren. Reuters was jarenlang marktleider, maar heeft terrein verloren aan Bloomberg, dat nu ongeveer eenderde van de markt in handen heeft. Reuters heeft een marktaandeel van 23 procent en Thomson van 11 procent, zo blijkt uit een vorige maand verschenen rapport van Inside Market Data, een onderzoeksbureau voor de informatiesector.

De aandeelhouders van Reuters en de mededingingsautoriteiten moeten het fusieakkoord nog goedkeuren. (AP)