Televisie Voorkeur

Het portret Adele Bloch-Bauer I van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt (1862-1918) was één van de schilderijen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Nazi’s werden ontvreemd. Het portret dat onlangs werd teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar en daarna voor 135 miljoen dollar werd geveild, speelt een hoofdrol in de culturele documentaire Stealing Klimt . Imagin, BBC1, 23.35-0.30u. Foto Reuters The 1907 portrait of Adele Bloch-Bauer named 'Adele Bloch-Bauer I' by Austrian artist Gustav Klimt is seen here in this undated handout photo. The portrait was stolen during the Nazi era and was recently returned to the rightful heir; it was sold for $135 million, the highest amount ever paid for a painting. NO SALES NO ARCHIVES REUTERS/Neue Galerie/Handout (UNITED STATES) REUTERS

Actualiteiten

EénVandaag Aandacht voor consumptieprostitutie, met een verslag waarin jongerenwerkers vertellen over de toenemende signalen dat meisjes tussen 12 en 16 seksuele handelingen als ruilmiddel gebruiken: de zogenoemde breezersex. Verder de burenhulpcentrale als middel voor sociale cohesie in de wijk. Ned. 1, 18.00-18.50u.

Nova. Reportage over de wankele positie van Paul Wolfowitz bij de Wereldbank. Verder aandacht voor veronderstelde martelingen in Irak en het werknemersverleden van staatssecretaris Jan Kees de Jager, die als IT-ondernemer onwettige arbeidscontracten zou hebben afgesloten en zich weinig aantrok van werknemersrechten. Ned. 2, 22.15-22.50u.

Praatprogramma

Soeterbeeck. Discussie over het in huis nemen en verzorgen van ouders. Het was vroeger in Nederland de normaalste zaak van de wereld en het komt in Zuid-Europese landen als Italië en Spanje nog veel voor. Als je vader of moeder niet meer voor zichzelf kan zorgen dan zorg jij voor ze en neem je ze op in je huis. In Nederland gebeurt dit niet meer vaak. Waarom eigenlijk niet? Maar ook: wat zijn de risico’s? Ned. 2, 17.05-17.30u.

Op weg naar het Lagerhuis. Tweede halve finale van landelijke scholierendebatcompetitie. De Vrije School uit Groningen tegen het Roelof van Echten College uit Hoogeveen. Finale volgt donderdag. Ned.3, 19.00-19.25u.

Wat heet! Zomeravondpraatprogramma waarin Leon Verdonschot als gasten o.a. zanger Gordon ontvangt en Adrie Frijter, winnaar van de Tour d’Afrique, een fietswedstrijd dwars door Afrika. Ned.3, 19.25-20.25u.

Knevel & Van den Brink. Dagelijkse talkshow met als gasten Ronald Plasterk, minister van Media en Onderwijs, o.m. over het onlangs verschenen rapport van de onderwijsinspectie, en Foppe de Haan over het EK voetbal onder 21 jaar en de ploeg die meegaat naar de Olympische Spelen. Zanger Jannus schat de overlevingskansen van het levenslied in. Georgina Verbaan zit ook aan tafel. Ned. 1, 23.00-23.55u.

DOCUMENTAIRE

Een kus kan me doden. Documentaire over een baby die aan een zware immuniteitsstoornis leidt, zijn moeder die hoopt op een beenmergtransplantatie voor haar zoontje, en haar zus die zwanger is van een kind dat mogelijk dezelfde aandoening heeft. België 2 (Canvas), 20.50-21.30u.

The widow’s tale. Zes weduwes met uiteenlopende achtergronden vertellen over de periode na de dood van hun echtgenoten. Met o.a Alex Best, weduwe van voetballer George Best (1946-2005) en Katharine Whitehorn, die was getrouwd met thrillerschrijver Gavin Lyall (1932-2003).

Uruzgan Kamp Holland. Docudrama waarin zes Nederlandse militairen en hun thuisfront worden gevolgd tijdens de ISAF-missie in Uruzgan, Afghanistan. Afl. 5: Zorgen thuis. Ned. 2, 23.45-0.25u.

Erfgenaam van Elsschot. Documentaire over de gesloten persoon Alfons de Ridder (1882-1960), die als auteur onder de naam Willem Elsschot heel wat openhartiger was. De film bevat onder meer nooit eerder aan het publiek vertoonde smalfilmbeelden van De Ridder (tijdens strandvakanties). België 2 (Canvas) 23.20-0.15u.

Informatief

LLinke Soep. Afval: van de ‘puinzooi van proleten’ op de openbare weg’ tot het overgebleven avondeten van de gemiddelde burger die jaarlijks 110 tot 165 kilo bruikbaar voedsel weggooit, omgerekend een bedrag van 330 euro. Verder de groene inborst van Henk Westbroek en o.m. een test met verf op basis van natuurlijke grondstoffen. Ned. 3, 21.00-21.30u.

Opgelicht?! Aandacht voor een oplichtersduo dat kapitale villa’s huurt, maar vervolgens geen huur betaalt. Het echtpaar communiceert op een bijzondere manier met slachtoffers. „Hij lost het met zijn vuisten op of zelfs een geweer’, vertelt een gedupeerde. Een confrontatie. Ned. 1, 21.05-21.45u.

How to have a good dead. Programma rondom het sterven en de dood. Een onderzoek naar de ‘goede dood’ en de rol die de medische zorg bij zo’n levenseinde kan spelen. BBC2, 0.2--22.30u.

PREMtime. Reportage over de no-nonsense aanpak van probleemjongeren door de Stichting Chu Shin. In Gilze-Rijen verzetten bewoners zich tegen de komst van een zigeunergezin, en een verslag over aangifte bij de Rotterdamse politie van ernstige bedreigingen door jongeren waardoor werken onmogelijk werd gemaakt. Ned. 3, 21.30-22.00u.

CULTUUR

Neu im Kino. Filmtips met vandaag o.m. aandacht voor 2 Days in Paris, van en met Julie Delpy. ZDF, 0.30-0.35u.