Televisie Film van de dag

Scène uit The Matrix, (The Wachowki Brothers, 1999, VS) From left to right: CARRIE-ANNE MOSS and KEANU REEVES from Warner Bros. Pictures' and Village Roadshow Pictures' provocative futuristic action thriller THE MATRIX RELOADED. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION Carpi, Claudio

The Matrix. Er is al een hele bibliotheek volgeschreven over de filosofische aspecten van The Matrix-trilogie. Vandaag kunt u beoordelen of de film wellicht ook te zien is als marxistisch. Haal twee letters uit de titel weg en je hebt de naam van Marx al te pakken. Het verhaal is één grote illustratie bij een van zijn kernbegrippen. Schotelt de computer van de toekomst die alles in de eenentwintigste eeuw bestiert de aardbewoners immers niet allen een ‘vals bewustzijn’ voor? Net zoals de arbeiders door religie en nationalisme ook zand in de ogen gestrooid krijgen, zodat hun klassenbewustzijn vertroebeld wordt – het idee dat ze worden uitgebuit en onderdrukt door het kapitalisme. Door dit vals bewustzijn laat de revolutie op zich wachten. We hebben een held als Neo (Keanu Reeves) nodig die ons bevrijdt van deze vorm van onzichtbare (ideologische) controle. (The Wachowki Brothers, 1999, VS), Veronica, 21.45-0.10u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg