Steeds meer ‘Ayaans’ in Europese landen

Voormalige moslims in Europese landen verenigen zich om misstanden binnen de islam aan de kaak te stellen.

PvdA-raadslid Jami is daar in Nederland mee bezig.

Ayaan Hirsi Ali, wellicht de bekendste ex-moslim. ‘Doorsneemoslims’ in een aantal Europese landen volgen nu haar voorbeeld en keren de islam de rug toe. Dat gaat niet altijd probleemloos. Foto Eveline Jacq Europa, Nederland, Amsterdam, 29-09-2006 Presentatie van het boek 'mijn vrijheid', een autobiografie van Ayaan Hirsi Ali. Het eerst exemplaar wordt door Hirsi Ali aan Minister Zalm overhandigd. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Pas nadat zij alle persoonlijke gegevens en het paspoortnummer per e-mail heeft ontvangen, is de Turkse Arzu Toker (55) bereid de journalist uit Nederland te ontmoeten in een café in haar woonplaats Keulen. Sinds Toker in maart als vicevoorzitter van de Zentralrat der Ex-Muslime in Duitsland naar buiten trad, ontvangt ze bedreigingen via e-mail en telefoon. Mina Ahadi (61), voorzitter van de Centrale Raad van Ex-moslims, heeft politiebewaking. Toker weigert die. Voor alle zekerheid heeft ze de gegevens van de journalist doorgespeeld aan de politie.

Sinds de oprichting van de raad, afgelopen maart, worden Toker en haar medebestuursleden uit heel Europa benaderd door zielsverwanten, vertelt zij. „Europese moslims zweren de islam massaal en openlijk af.” In Scandinavische landen, Groot-Brittannië, Nederland en Frankrijk zijn er pogingen om comités naar het model van de Zentralrat van de grond te krijgen.

In Nederland is Ehsan Jami (22) bezig met de oprichting van een comité. „We willen vooral het breken met de islam bespreekbaar maken”, zegt hij. Je wordt geboren als moslim en je wordt geacht zo te sterven. „Je mag van de islam niet zelf bepalen wat je wil zijn.”

Een rondgang langs Europese ex-moslims leert dat het nationale integratiebeleid voor hen de grote inspiratiebron is om zich te verenigen. „We willen de islam emanciperen, verlichten”, zegt Mina Ahadi, de voorzitter van de Duitse raad en samen met Toker de drijvende kracht er achter. In Nederland wil Jami ook moslims „wakker schudden”, zegt hij. „Door kwesties als homoseksualiteit en de positie van de vrouw in de islam op de agenda te zetten.” Volgens Jami moeten moslims meer zelfkritiek ontwikkelen. „Ze moeten beseffen dat niet alles goed is wat in de koran staat.”

De oprichting van de raad is een noodkreet, zegt Toker in het Keulse café. „We zijn het zat om telkens vertegenwoordigd te zijn door moslimorganisaties.’’ Ook laten de ex-moslims zien, meent Toker, dat de moslims niet één blok zijn, maar onderling gevarieerd. Ze doelt op de jaarlijkse Islam Conferentie van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Wolfgang Schäuble (CDU). Volgens Toker bestaat in Duitsland sinds de aanslagen van ‘11-9’ geen minderhedenbeleid meer. „Schäuble denkt dat hij zaken als integratieproblemen en de positie van migrantenvrouwen kan oplossen door dialoog met moslimvoormannen. Hij denkt dat alle migranten moslims zijn.”

De ex-moslims willen niet alleen het debat over de ‘ongewenste kanten van de islam’ aanwakkeren. Zij willen ook voorkomen dat de vertegenwoordigers van de politieke islam meer macht vergaren in Europese landen en daarbuiten, vertelt Maryam Namazie (41), die in Londen bezig is met de oprichting van een comité van ex-moslims. Namazie maakt de opkomende politieke islam in Groot-Brittannië aan den lijve mee. Werd ze voorheen bedreigd door het Iraanse regime, de laatste jaren zijn haar belagers steeds meer moslims in Groot-Brittannië die geen kritiek dulden.

De opkomst van ex-moslims is het falen van beleid in Europese landen en de nalatigheid van multiculturalisten, zeggen ze. Toker meent dat multiculturalisten de ogen sluiten voor de negatieve kanten van de islam. Zij acht die medeverantwoordelijk voor de slechte positie van veel moslimvrouwen in Europese landen. Volgens Namazie durven de ‘multiculti’s’ geen kritiek op de islam te uiten uit angst dat ze voor racist worden uitgemaakt.

In Nederland gaan grote politieke partijen uit angst voor stemmenverlies de misstanden in de islam uit de weg, meent Jami. Hij zit voor de PvdA in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg. „Veel allochtonen stemmen op de PvdA, vandaar.”

De raad in Duitsland heeft ongeveer tweehonderd geregistreerde leden. Nog „honderden” aanvragen wachten op afhandeling. De ex-moslims willen neonazi’s uitsluiten.

Het Nederlandse comité in oprichting zegt nu al tweehonderd aanmeldingen te hebben. Volgens Jami zal dat aantal nog flink stijgen. „Ik zie dat er steeds meer moslims van hun geloof raken, ook jongeren.”

    • Ahmet Olgun