Sienna Miller fonkelt vooral in de ‘making of’

dvd Layer Cake. (2004) Regie: Matthew Vaughn. Met: Daniel Craig, Colm Meany, Sienna Miller. Sony Pictures. **

dvd

Layer Cake. (2004) Regie: Matthew Vaughn. Met: Daniel Craig, Colm Meany, Sienna Miller. Sony Pictures. **

Modern casten gaat per dvd. En dan vooral via het extra-menu. In alle interviews die regisseur Steve Buscemi gaf over zijn Van Gogh-remake Interview vertelde hij dat hij Sienna Miller in de Katja Schuurman-rol had gecast nadat hij haar had gezien op de dvd van Layer Cake. Niet dat hij haar in die film zo bijzonder vond spelen, nee, ze had vooral indruk op hem gemaakt door het interview in The making of. Dus gauw kijken.

Miller is in het kijkje achter de schermen misschien elf, twaalf seconden als zichzelf in beeld, maar Buscemi heeft het in die korte tijd goed gezien. In de film – een soort Guy-Ritchie gangsterfilm, maar dan zonder de humor – is Miller een pruilend gangstermeisje met een onderdanige sensualiteit. In The making of in het extra-menu fonkelt ze. Haar ogen zijn iets anders opgemaakt, waardoor ze niet fris, maar slaperig kijkt en dat geeft haar hele optreden de brutale eigenwijsheid waar Buscemi kennelijk naar zocht. Ze onderstreept het door met zoveel woorden te zeggen dat haar rol in die film niets voorstelt en dat ze alleen maar meedeed om met Daniel Craig en Michael Gambon te kunnen werken.

Het extra menu van Layer Cake toont ook weer eens aan hoe het gesteld is met de creativiteit in dit soort films, die ons toch worden gepresenteerd als eigenzinnig en gedurfd binnen de grenzen van de mainstream. We kunnen hier namelijk zien dat regisseur Matthew Vaughn – producent van Ritchies Snatch en Lock, Stock and Two Smoking Barrels – maar liefst drie verschillende eindes heeft opgenomen. Een happy ending, een surprise ending en een open einde. Ze zijn ongetwijfeld alle drie voorgelegd aan een testpubliek. De man die zich in de interviews (ook op de dvd) laat voorstaan op zijn originaliteit, heeft niet eens zijn eigen einde durven kiezen.