Roes van billen en borsten

DVD Valley of the Dolls Regie: Mark Robson ** Film **** Extra’s Beyond the Valley of the Dolls Regie: Russ Meyer **** Film **** Extra’s DVD Beyond the Valley of the Dolls Regie: Russ Meyer **** Film **** Extra’s

DVD

Valley of the Dolls Regie: Mark Robson

** Film

**** Extra’s

Beyond the Valley of the Dolls Regie: Russ Meyer

**** Film

**** Extra’s

De sixties waren vooral een verzameling bizarre standjes op onhandige plaatsen. „Op een biljarttafel, in een telefooncel, in een kano of hangend aan een kroonluchter”, volgens de musical-horror-sex-comedy en cult-klassieker Beyond the Valley of the Dolls uit 1970, nu samen met Valley of the Dolls (VotD) opnieuw uitgebracht in twee 2-disc special editions.

Russ Meyer, meester van de ‘skin flick’, werd ooit door Twentieth Century Fox gevraagd een vervolg te regisseren op VotD, waarin drie onschuldige vrouwen in de showbusiness belanden en bijna ten onder gaan aan geld, roem en doorgeschoten haute coiffure. Jacqueline Susann schreef de roman waarop VotD werd gebaseerd maar haar twee versies voor het vervolg vond Fox niet goed genoeg. Misschien dat de studio ook inzag dat de slaapverwekkende ernst van die eerste Dolls-film niet meer van die tijd was. Ook Russ Meyer zag dat en daarom koos hij niet voor een vervolg maar voor een parodie. Niet alleen op VotD maar meteen op het epidemische Californische hedonisme van de late jaren 60.

Muziek, acteren, dialoog en montage, alles is parodie in Meyers versie van de sixties, iets dat veel recensenten misten toen de film voor het eerst werd uitgebracht (‘Net zo grappig als een brandend weeshuis.’) In een voortdurende roes van billen, borsten, LSD, drank en mescaline exploderen de vriendschappen en relaties van een paar vrouwen en hun minnaars in het epicentrum van de ‘groove’, de feestjes van popmanager annex vrijheid-blijheidsgoeroe Ronnie ‘Z–Man’ Barzell. De camp bereikt een hoogtepunt tijdens het bloederige slasher-slot van de film waarin ‘Z-man’ aan het klussen slaat met z’n collectie middeleeuws wapentuig.