R’dam werpt licht op eigen verleden

R’dam werpt licht op eigen verleden Rotterdam, 15 mei. Rotterdam heeft de herdenking aan het Duitse bombardement van 14 mei 1940 gisteravond afgesloten met het aanlichten van het verwoeste stadshart. Eerder op de dag maakte de gemeente bekend dat Adriaan Geuze en zijn Rotterdamse bureau West 8 de permanente markering van de brandgrens mogen vormgeven. In het winnende ontwerp is sprake van een twaalf kilometer lange lijn met, op ongeveer 25 meter afstand van elkaar, bolletjes met ‘ledverlichting’. Deze werken op zonnecellen. In de melkglazen armaturen flikkert een speciaal ontworpen logo, in de vorm van een vlam. Rode lampen geven de verwoestingen van de Duitsers aan, de groene die van de Nederlandse mariniers. (Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel) Felle lampen markeren de brandgrens die rondom de binnenstad van Rotterdam loopt en de grens aangeeft tot waar de brand heeft gewoed na het bombardement van de Duitsers op 14 mei 1940. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam,14 mei 2007 bombardement Rotterdam 14 mei 1940 herdenkingen schijnwerpers lichtbundels verlichting Mentzel, Vincent