Petacchi als sprinter weer op topniveau

De Italiaanse wielrenner Alessandro Petacchi is terug op het hoogste niveau. Met zijn etappe-overwinning gisteren in de derde etappe van de Ronde van Italië nam hij revanche voor de sprintnederlaag van zondag tegen de Australiër Robbie McEwen.

De Italiaanse sprinter uit de ploeg van Milram behaalde in Cagliari, op Sardinië, zijn twintigste ritwinst in de Giro.

McEwen, die eergisteren won, kwam er nu niet aan te pas. Hij zat lang ingesloten in het peloton. Petacchi won onbedreigd. De 33-jarige Italiaan werd door sommigen al afgeschreven als massasprinter in grote ronden. Gisteren toonde hij zich na 181 kilometer allesbehalve versleten. De Duitser Förster, de Argentijn Richeze en de Australiër McEwen kwamen er niet aan te pas.

Petacchi stond er gisteren na de derde etappe van de Giro heel anders voor dan op hetzelfde moment in 2006. Toen was de derde rit rampzalig. Petacchi brak bij een val de linkerknieschijf en moest langdurig revalideren. Het was een grote tegenslag voor de man die meer dan honderd wedstrijden won. In de drie grote ronden ging hij in 41 etappes als eerste over de finish: vier in de Ronde van Frankrijk en zeventien in de Ronde van Spanje. Zijn laatste ritzeges in de Giro dateren van 2005 (4), het jaar waarin hij ook vijf etappes in de Vuelta won.

„Deze overwinning doet me goed”, zei Petacchi gisteren. „Ik had voor aanvang van de Giro al gezegd dat een etappewinst me net zoveel zou doen als mijn eerste profzege. Ik heb enorm afgezien tijdens mijn blessures. Toen ik begon met mijn revalidatieperiode, kon zelfs een vrouw van negentig jaar beter fietsen dan ik. Ik heb enorm getwijfeld of ik ooit een succesvolle comeback zou kunnen maken. Dit jaar heb ik al een aantal sprints gewonnen, maar die halen het niet bij deze overwinning in de Giro.”

De Italiaan Enrico Gasparotto nam de leiderstrui weer over van zijn ploegmaat Danilo di Luca (Liquigas). Gasparotto had de trui ook al gedragen na de eerste etappe, de ploegentijdrit. Hij veroverde het tricot niet op basis van tijd, maar op basis van de klasseringen in de etappes. Gasparotto en Di Luca staan met nog een paar ploeggenoten in tijd gelijk. (ANP)