Palestijnse minister stapt op na nieuwe gevechten

De Palestijnse minister van Binnenlandse Zaken Hani Kawasmeh is uit protest tegen zijn gebrek aan zeggenschap over de verschillende politie- en veiligheidsdiensten afgetreden. Hij nam deze beslissing nadat bij hernieuwde gevechten tussen de twee grootste Palestijnse organisaties, Fatah en Hamas, in Gazastad acht doden en tientallen gewonden waren gevallen.

Tijdens de twee maanden dat de onafhankelijke Kawasmeh het ministerie leidde heeft hij een plan gemaakt voor de reorganisatie van de verschillende veiligheidsdiensten: de executieve ordedienst van Hamas, de presidentiële garde van president Abbas, de politie, de preventieve veiligheidsdienst, de militaire inlichtingendienst en de marinepolitie.

Daarnaast zijn er nog de militaire vleugels van Hamas, de Al-Aqsamartelarenbrigades en de Volksverzetscomités. Lidmaatschap van de laatste drie genoemde groepen kunnen overlappen met het lidmaatschap van de executieve ordedienst van Hamas, de politie of de veiligheidsdiensten.

Al jaren poogt de Palestijnse Autoriteit de militaire vleugels en politie-en veiligheidsdiensten te integreren en te stroomlijnen.

Halfslachtige reorganisatiepogingen verzanden voortdurend in geweld en afspraken op regeringsniveau tussen Hamas en Fatah worden in de praktijk geboycot door lokale commandanten. Inmiddels ex-minister Kawasmeh ontdekte al snel dat het onbegonnen werk is om de door Iran gefinancierde ordedienst van Hamas en de door de Amerika en de Europese Unie gesteunde presidentiële garde te laten samenwerken.

Kawasmeh, die was uitgekozen omdat hij lid is van Fatah noch Hamas, was daarom vorige week begonnen met de uitvoering van een ander plan om de veiligheid op straat te vergroten.

Totdat zondag bij een nieuwe controlepost van de door de minister ingeschakelde ordedienst van Hamas een Fatah-commandant en zijn lijfwacht werden geliquideerd omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor de dood van een Hamasleider in de herfst van 2006.

Wraak lokt wraak uit en de begrafenissen zondag liepen uit op gevechten. Een Palestijnse journalist van het Hamasdagblad Falasteen werd uit zijn auto gehaald en door een militant van de Al Aqsamartelarenbrigades doodgeschoten.