‘Oorlogswinter’ van Terlouw verfilmd

De jeugdroman Oorlogswinter van Jan Terlouw wordt verfilmd. De film, die volgend jaar moet uitkomen, wordt gemaakt door Martin Koolhoven.

Koolhoven, maker van de jeugdfilm Knetter (2005) en de komedies Het schnitzelparadijs (2005) en ’n Beetje verliefd (2006), heeft dit vanmorgen bevestigd. De film komt als alles goed gaat eind volgend jaar in de bioscoop. De producenten zijn nu nog bezig met de financiering van de film die 3,5 tot 4 miljoen euro moet kosten.

Oorlogswinter (1972), die speelt in de winter van 1944/45, geldt als een klassiek jeugdboek. Hierin komt de 15-jarige Michiel in het schemergebied van collaboratie en verzet. „Het boek laat zien dat simpel goed en fout niet bestond”, zegt Koolhoven. Voor Koolhoven is het beeld van de bezetting overigens maar een ‘subtekst’ in de film: „Mijn verhaal is vooral dat van een jongen die opgroeit in de oorlog, dus in een situatie waarin alles op scherp staat.”

De film zal zich volledig afspelen in een sneeuwlandschap. „We zoeken daarom locaties in Oost-Europa, waar het filmen ook relatief goedkoop is”, zegt Koolhoven. De film wordt geproduceerd door Isabella Films – bekend van Dokter Vogel van Lodewijk Crijns – en Fu Works, de producent van Zwartboek.

Koolhoven verfilmt ook een ander boek van Terlouw, Koning van Katoren (1971). Deze film moet ongeveer 8 miljoen euro kosten en verbeeldt volgens Koolhoven zijn „kritische visie op de maatschappij”. Hoewel Koning van Katoren eerder werd aangekondigd als „de Kerstfilm van 2008”, is Koolhoven nu bezig met het scenario.