OMONgate

Een update over OMONgate, dat megaschandaal rond de Russische OMON-agent die een SS-symbool op zijn helm tekende. Zaterdag het meest besproken onderwerp op portal Yandex, iedereen bemoeide zich ermee. Zo’n foto is kennelijk onwelkom als je op schrille toon je piepkleine buurlandje Estland tot neo-nazistaat bestempelt en Poetin de VS vergelijkt met nazi-Duitsland.  ‘Feiten doen Russen niks’, vertelde Oleg Klimov mij. ‘Alleen symbolen.’ Zoals een runetekens op een OMON-helm. Een vervalsing van fotograaf Oleg

omon.jpg

Een update over OMONgate, dat megaschandaal rond de Russische OMON-agent die een SS-symbool op zijn helm tekende. Zaterdag het meest besproken onderwerp op portal Yandex, iedereen bemoeide zich ermee. Zo’n foto is kennelijk onwelkom als je op schrille toon je piepkleine buurlandje Estland tot neo-nazistaat bestempelt en Poetin de VS vergelijkt met nazi-Duitsland

‘Feiten doen Russen niks’, vertelde Oleg Klimov mij. ‘Alleen symbolen.’ Zoals een runetekens op een OMON-helm. Een vervalsing van fotograaf Oleg Kabatov om Rusland in diskrediet te brengen, dat moest haast wel. Nee, zo bleek toen Oleg Klimov de agent ook op foto had. Daarmee zijn de twee Olegs nog niet uit de brand. Want, zo filosofeert het Doemacomité voor Informatiepolitiek nu, nazi-symbolen zijn verboden volgens de nieuwe wet tegen extremisme. Dus zijn de foto’s wellicht een misdrijf! 

Een smiley zou hier op zijn plaats zijn, maar daar begin ik niet aan. Oleg Klimov geniet van de vijftien minuten beroemdheid: hij kreeg al cameraploegen van REN en NTV over de vloer (gelukkig nog geen OMON). En ergens in een OMON-kazerne heel diep in Rusland is een nerveuze agent op dit moment zijn helm aan het verbranden …